Catalunya nit

Venen "a pes" als Encants part del fons de l'escriptor Lluís Racionero

Documents i retrats de l'escriptor han aparegut a la venda al mercat d'antiguitats, en un nou exemple de com material d'interès cultural pot acabar en parades o a les escombraries

RedaccióActualitzat

Els mercats d'antiguitats sovint amaguen troballes excepcionals. Petits tresors personals i material inèdit d'artistes i personalitats rellevants poden acabar apareixent camuflats entre multitud d'articles de parades ambulants amb més freqüència de la que pensem.

L'últim exemple d'això ha passat aquest dimarts: el gargotaire Kap ha alertat que diversos objectes del fons personal de l'intel·lectual Lluís Racionero s'estaven venent en una parada del mercat dels Encants.

Es tractaria de dos retrats pintats a l'oli del polifacètic escriptor, mort ara fa quatre anys. Entre els articles que provenien del mateix lot també hi havia llibres propis de Racionero, exemplars de revistes antigues com L'Esquella de la Torratxa o Ajoblanco, una biblioteca de volums d'autors catalans i àlbums on l'escriptor, suposadament hauria conservat records, documents, estampes i retalls diversos.

Retrats de l'intel·lectual Lluís Racionero, entre diversos articles d'antiguitats, als Encants
Retrats de l'intel·lectual Lluís Racionero, entre diversos articles d'antiguitats, als Encants (Catalunya Ràdio / Laia Montilla)

En declaracions al "Catalunya nit", el responsable de la parada ha explicat que va adquirir el material a pes en subhasta i reconeix que molta gent s'ha interessat pels retrats, tot i que no ha trobat comprador perquè no n'hi donaven el que demanava.

Malgrat que els quadres poden tenir un interès cultural relatiu, el que no hi ha dubte és que gran part dels articles mencionats formen part de l'univers de l'intel·lectual, doctor en Urbanisme, escriptor prolífic, fundador de la revista Ajoblanco i emblema de la contracultura de finals dels anys 70.

Lluís Racionero (Wikimedia Commons)


Imatges inèdites de Serrat, motlles d'escultures de Subirachs o plaques de Porcioles

El cas de Lluís Racionero no és únic. En els últims anys s'han trobat i documentat diversos objectes de gran valor cultural en mercats d'antiguitats.

El periodista Toni Vall, especialista en aquest tipus de material i autor de diverses d'aquestes troballes, explica que no s'ha sorprès gens quan aquest dimecres ha topat amb els articles de Lluís Racionero.

"Qualsevol persona que vagi als Encants sovint, com jo, sap que allà hi apareixen cada dia pisos sencers, buidats, de gent. I de tant en tant, aquesta gent és gent famosa o que té un gran interès social."

Vall també ha explicat aquest dissabte a través de les xarxes socials que els quadres de Racionero que estan en venda són dos i que no es tracta d'obres que ningú hagi llençat. També ha puntualitzat que el mateix autor "es va vendre part del seu fons" en vida i que no és el primer cop que alguns d'aquests quadres i llibres han aparegut als Encants.

Entre els articles que Vall ha pogut recopilar els darrers anys hi ha fotografies inèdites de Joan Manuel Serrat, dels anys setanta, que havien pertanyut a un club de fans del Noi del Poble-sec i que va trobar remenant als Encants. També plaques i trofeus de l'exalcalde de Barcelona José Maria Porcioles o motlles d'escultures de Josep Maria Subirachs, que conservava un antic ajudant seu a les obres de la Sagrada Família.

Darrerament, també va trobar la totalitat del fons documental i fotogràfic del periodista Joan Armengol, i del fotoperiodista de la mateixa generació Mario Beut. El primer cas assegura que és curiós, ja que Armengol encara és viu.

Part del fons personal de l'escriptor Lluís Racionero, venut als Encants
Part del fons personal de l'escriptor Lluís Racionero, venut als Encants (Kap)

Gran part d'aquests objectes d'arxiu apareixen quan la persona que n'havia estat propietària mor. Si aquesta persona no havia deixat per escrit quina destinació o quin ús se n'havia de fer, amb tota probabilitat, assegura Valls, "acabarà als Encants". Un dels casos més sonats és el del llegat del pintor Ràfols Casamada, que va aparèixer el 2015 en aquest mercat d'antiguitats, i una part la va acabar adquirint la Generalitat.

VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut