Des de l'intent de cop d'estat del 2018, les sospites d'un intent de derrocar Maduro han augmentat
Des de l'intent de cop d'estat del 2018, les sospites d'un intent de derrocar Maduro han augmentat

Veneçuela suma Madrid al seu "eix del mal": què hi ha darrere de l'acusació de complot al CNI

El permanent estat de tensió del chavisme des del 2018 i la crisi diplomàtica amb Espanya, al darrere de les detencions de dos espanyols a Veneçuela

Enllaç a altres textos de l'autor Joan Biosca

Joan Biosca

Corresponsal de TV3 i Catalunya Ràdio a l'Amèrica Llatina

@joanbiosca

Gener del 2018. El capità Oscar Pérez, oficial de la policia veneçolana, fa setmanes que lidera un alçament policial contra el govern de Nicolás Maduro. Batejat com a operació Gedeó, es tracta d'un intent de cop d'estat del qual formen part set policies que busquen posar fi a la "dictadura chavista", segons s'anuncia a través de les xarxes socials.

Buscat per la policia veneçolana de manera intensa, Pérez fins fa poc formava part de les temudes a Veneçuela Força d'Acció Especial de la Policia Nacional Bolivariana, la FAES. Els seus excompanys d'armes el troben i el maten en un operatiu policial que es va poder seguir gairebé en directe via xarxes socials.

La resta de revoltats són detinguts en un estrany operatiu del qual formen part també mercenaris.

Pocs mesos després, l'agost del mateix 2018, a Caracas, la capital veneçolana, el president de Veneçuela, Nicolás Maduro, presideix una parada militar per l'aniversari de la Guàrdia Nacional Bolivariana, una de les forces militars chavistes. Un dron sobrevola la desfilada i de cop cau en picat. El desconcert és total. Mentre els escortes de Maduro el tapen amb uns escuts en forma de maletes que es despleguen, els militars que estaven formats surten corrents atemorits.

A partir d'aquests dos intents de magnicidi, el president Nicolás Maduro no dorm dos dies seguits al mateix lloc. Es tracta d'una llegenda urbana, o no, un comentari que és fàcil sentir quan s'és a Caracas.

El que si és cert és que, paranoia o realitat, el chavisme viu en permanent estat d'alerta màxima i es passa tot el dia vaticinant imminents intents de cop d'estat liderats per l'imperialisme. També alerta de suposats plans per fer fora del poder el líder chavista Nicolás Maduro dissenyats per l'extrema dreta internacional.

Tot plegat fa que el chavisme visqui permanentment en tensió. Fins ara, els enemics de la revolució bolivariana socialista del segle XXI --dissenyada i implementada per l'expresident Hugo Chávez, mort el 2013-- venien del nord, dels Estats Units.

Després, s'hi sumaria Colòmbia, país veí de Veneçuela des d'on venen també permanentment atacs desestabilitzadors.

Ara, aquests atacs també provenen del nord-est, denuncien des del chavisme, amb Madrid com a tercer epicentre de l'eix del mal Washington-Bogotà-Madrid.

Així, veuen un gran complot per assassinar Maduro, liderat per la CIA, els serveis secrets nord-americans; amb el suport del CNI espanyol, el Centre Nacional d'Intel·ligència.

El ministre Diosdado Cabello encapçala les denúncies per un complot entre el CNI i la CIA
El ministre Diosdado Cabello encapçala les denúncies per un complot entre el CNI i la CIA (EFE/Govern de Veneçuela)

Què se'n sap, d'aquest suposat intent de magnicidi?

El govern de Veneçuela, concretament, assegura haver detingut dos espanyols amb vincles amb el CNI que formaven part d'un grup més gran --en total han estat detingudes 6 persones de nacionalitats txeca, francesa i dels EUA-- amb l'objectiu de desestabilitzar el país i cometre actes terroristes. Ho ha denunciat el ministre de l'Interior veneçolà, Diosdado Cabello. Unes acusacions que el govern espanyol ha negat.

Els diplomàtics espanyols destinats a l'ambaixada d'Espanya i al seu consolat a Caracas esperen entrevistar-se amb els dos detinguts, després de sol·licitar-ho a les autoritats veneçolanes, que diuen tenir proves contundents sobre aquest operatiu liderat per la CIA nord-americana per atacar Veneçuela i líders chavistes, amb un paper determinat per part del CNI espanyol.

Asseguren, concretament des del chavisme, que el Centre Nacional d'Intel·ligència espanyol era l'encarregat d'aportar els mercenaris que havien d'atemptar contra el president veneçolà per provocar el caos al país.

El ministre de l'Interior veneçolà ha relatat que els dos detinguts de nacionalitat espanyola ja havien fet tasques sobre el terreny, contactant líders de l'oposició antichavistes, i denuncia que també estarien implicats en aquest pla desestabilitzador.

Protesta d'opositors a Maduro a Madrid
Protesta d'opositors a Maduro a Madrid (EFE/Rodrigo Jiménez)

El context en què estan passant aquests suposats atacs no és menor. Les relacions Espanya-Veneçuela es troben en màxima tensió.

El govern espanyol ha rebut com a asilat polític l'excandidat presidencial i líder antichavista Edmundo González Urrutia. El govern espanyol reclama que es facin públiques les actes de les votacions per reconèixer un president legítim veneçolà.

Una veu important del socialisme espanyol, la de la ministra de Defensa, Margarita Robles, creu que Veneçuela és una dictadura. El surrealisme màgic sud-americà fa que tot sigui possible... o no.

ARXIVAT A:
Veneçuela
Anar al contingut