Imatge de la delegació popular amb una bandera de Veneçuela, a la seva arribada a Barajas
La delegació del PP ha tornat a Barajas després de ser expulsats de Veneçuela (Partit Popular)

Veneçuela expulsa una delegació del PP que viatjava sense permís per les eleccions

Els populars viatjaven a les eleccions d'aquest diumenge com a convidats per l'oposició, tot i que el govern de Maduro assegura que els havia denegat l'accés

RedaccióActualitzat

Veneçuela ha denegat l'entrada a la delegació del PP que havia viatjat al país convidat per l'oposició com a observadora per a les eleccions d'aquest diumenge. La comitiva popular havia rebut la invitació formal del partit amb més opcions de batre Nicolás Maduro. Una oposició veneçolana liderada per Maria Corina i representada a les eleccions pel candidat Edmundo González, que opta a governar el país en un moment de forta divisió i en què el desencant envers el chavisme és creixent.

Entre els expulsats, hi ha la diputada Cayetana Álvarez de Toledo, l'eurodiputat Esteban González Pons i el portaveu popular al Congrés, Miguel Tellado. Quan han arribat a Veneçuela aquest divendres, han estat retinguts a l'aeroport de Caracas fins que se'ls ha expulsat del país.

Els populars hi havien enviat tres comitives --del Parlament Europeu, el Congrés i el Senat--, que viatjaven sense permís per entrar-hi.

A la delegació del Congrés i la del Senat se'ls havia denegat l'entrada com a observadors internacionals, tot i que des del PP argumenten que la seva petició d'entrada al país era com a acompanyant, una condició que, segons el dirigent del partit Esteban González Pons, no requereix permís per part de l'autoritat electoral.

El govern de Maduro assegura que la delegació havia estat informada prèviament que se'ls havia denegat l'entrada i que els populars haurien viatjat sense autorització.

Fonts oficials del Ministeri d'Exteriors, per la seva banda, han informat que l'entrada a Veneçuela tant de la delegació de la mesa del Senat com la del grup del PP havia estat denegada per part de les autoritats del país. En aquest sentit, diuen que tots els grups polítics, llevat del PP, van decidir no viatjar-hi i que els parlamentaris populars que sí que ho han fet han estat atesos pel cònsol general a Caracas.

A l'arribada a l'aeroport de Barajas, la comitiva popular no ha explicat els motius que han argumentat les autoritats veneçolanes per negar-los l'accés al país. Tot i això, davant les càmeres, González Pons ha dit que hi han anat a observar: "Hem observat una dictadura que es podreix i que cau. Hem observat un règim que s'acaba. I temem que demà és capaç de les atrocitats més grans per intentar impedir la victòria imparable de l'oposició democràtica a Veneçuela."

En el mateix sentit, el president del Partit Popular, Alberto Núñez Feijóo, ha apuntat a la manipulació de les eleccions en el seu compte d'X:


Zapatero sí que exerceix com a observador

Qui sí que és a Veneçuela amb permís per participar com a observador internacional en els comicis és l'expresident del govern espanyol José Luis Rodríguez Zapatero. El polític socialista ha estat el blanc de les crítiques del Partit Popular, que l'han acusat de mirar cap a una altra banda quan s'ha prohibit l'entrada a la seva delegació.

En una piulada, Esteban González Pons l'ha mencionat directament:


De fet, els populars havien posat la bena abans de la ferida i, abans de viatjar cap a Veneçuela, ja avisaven que si els expulsaven, demanarien explicacions a Zapatero.


Josep Maldonado, també vetat

Qui tampoc no ha pogut entrar-hi ha estat el president de l'ONG Esport Solidari Internacional, Josep Maldonado, que anava al mateix vol que la delegació del PP.

Maldonado, que va ser secretari general de l'Esport de la Generalitat i també diputat i senador per Convergència, havia estat convidat pel candidat de l'oposició veneçolana Edmundo González com a observador internacional.

Josep Maldonado denuncia que les autoritats li han pres el passaport i li han donat al pilot de l'avió, amb ordres de no tornar-l'hi fins que fossin a Madrid.

Polèmica amb un grup d'expresidents llatinoamericans

El cas de la delegació popular no és l'únic que ha generat controvèrsia. Les autoritats de Veneçuela també han prohibit l'entrada al país d'un grup d'exmandataris llatinoamericans, que pretenien volar a Caracas des de Panamà.

La comitiva estava formada per expresidents de Mèxic, Costa Rica, Bolívia, Panamà i Colòmbia, i havia estat convidada per l'oposició veneçolana per fer d'observadors electorals demà.

Denuncien que han estat víctimes d'un bloqueig de l'espai aeri per part de Nicolás Maduro, tot i que l'executiu veneçolà ho nega.

ARXIVAT A:
PPVeneçuela
Anar al contingut