El candidat opositor Edmundo González en un acte de campanya el 13 de juliol a Veneçuela
El candidat opositor Edmundo González en un acte de campanya el 13 de juliol a Veneçuela (EFE/Ronald Peña)

Veneçuela: Batussa entre PP i govern espanyol per les coaccions denunciades per Edmundo González

Les tensions es produeixen el mateix dia que el Parlament Europeu ha reconegut Edmundo González com a president legítim amb els vots de populars, ultraconservadors i extrema dreta

RedaccióActualitzat

El president de l'Assemblea Nacional de Veneçuela, Jorge Rodríguez, va mostrar dimecres una carta signada pel candidat opositor Edmundo González en què aquest acceptava els resultats oficials de les darreres eleccions i reconeixia Nicolás Maduro com a president.

Abans d'aquest moment, pràcticament no es coneixia cap detall de com es va produir la inesperada sortida de González del país.

Aquesta carta, la reacció posterior d'Edmundo González --que es reivindica com a legítim president-- i les explicacions que el govern espanyol ha ofert després dels atacs del PP han permès tenir-ne més detalls.
 

"O signava o m'atenia a les conseqüències"

Després que l'oficialisme veneçolà reiterés la victòria electoral de Maduro a través del Tribunal Suprem de Justícia --sense arribar a publicar mai les actes electorals--, Edmundo González es va refugiar a l'ambaixada espanyola a Caracas.

Allà, segons explica el mateix González en un vídeo, va rebre la visita del president de l'Assemblea Nacional, Jorge Rodríguez, i la vicepresidenta del govern de Maduro, Delcy Rodríguez.

Tots dos, explica González, duien "un document que havia de refrendar per permetre la meva sortida del país".

"En altres paraules: o signava o m'atenia a les conseqüències."

González va considerar que "podria ser més útil lliure que no pas tancat" i va acabar signant el document. Més tard, va sortir del país en un avió militar espanyol i va arribar a Madrid per rebre asil polític.
 

El PP acusa el govern espanyol d'estar "implicat en un cop d'estat"

El líder del Partit Popular, Alberto Núñez Feijóo, ha demanat aquest dijous la dimissió del ministre d'Afers Exteriors espanyol, José Manuel Albares, per "amagar" les "coaccions".

Abans, Esteban González Pons, un dels pesos pesants dels populars, havia arribat a sentenciar que el govern espanyol estava "implicat en el cop d'estat" del chavisme a Veneçuela.

José Manuel Albares, indignat per les paraules de González Pons, ha estat taxatiu i ha negat qualsevol negociació amb el govern de Maduro per a la sortida del líder opositor. Ha aclarit que la presència de Jorge Rodríguez i la vicepresidenta Delcy Rodríguez a l'ambaixada s'explica perquè va ordenar a l'ambaixador espanyol que "no interferís en les gestions" que l'opositor volgués fer, i que aquest tenia "llibertat per reunir-se amb qui volgués" i de quedar-se a l'ambaixada el temps que necessités.

José Manuel Albares ha respost al Partit Popular a les portes de la Comissió Europea (EFE/EPA/Olivier Matthys)

El mateix advocat d'Edmundo González, José Vicente Haro, ha negat aquest dijous a la Cadena SER que Espanya hagués participat en cap negociació ni en cap cop d'estat.

El ministre d'Afers Exteriors ha titllat les paraules de González Pons de "calúmnies" i ha demanat a Feijóo que les desautoritzi. De fet, el PSOE ha reclamat la dimissió de González Pons i una rectificació per part dels populars, però la secretària general del PP, des de Barcelona, no ha esmenat la plana a l'eurodiputat i ha exigit explicacions a Sánchez.
 

El Parlament Europeu reconeix Edmundo González com a president

L'Eurocambra ha aprovat aquest dijous una resolució impulsada pel Partit Popular que reconeix Edmundo González com a "president legítim i democràticament elegit de Veneçuela".

Per aconseguir-ne l'aprovació, els populars han hagut de recórrer al suport dels diputats ultres d'Alternativa per a Alemanya, Fidesz (el partit de l'hongarès Viktor Orbán), el Reagrupament Nacional de Marine Le Pen i de Vox, entre d'altres, i d'aquesta manera han trencat el cordó sanitari a l'extrema dreta.

Tot, el mateix dia que Alberto Núñez Feijóo s'ha trobat amb la primera ministra d'Itàlia, la ultradretana Giorgia Meloni, de qui ha elogiat la política migratòria.

 

ARXIVAT A:
Veneçuela
Anar al contingut