El president de Veneçuela, Nicolás Maduro, en una imatge de fa una setmana (Europa Press)

Veneçuela anuncia la detenció de dos espanyols acusats de conspirar contra Maduro

El govern espanyol nega que els dos ciutadans espanyols detinguts pertanyin al CNI i personal de l'ambaixada demana tenir accés al lloc on estan retinguts

AgènciesActualitzat

El ministre de l'Interior de Veneçuela, Diosdado Cabello, ha anunciat aquest dissabte la detenció de dos ciutadans espanyols, dos nord-americans i un txec i un equatorià, implicats en una suposada operació que tenia com a objectiu dur a terme actes "terroristes" i de "desestabilització" del país.

Segons el ministre, a l'operació van ser confiscades més de 400 armes procedents dels Estats Units. Els detinguts buscaven portar a Veneçuela "un grup de mercenaris" amb el propòsit de desestabilitzar el règim de Nicolás Maduro, i d'atemptar contra dirigents del chavisme, segons del govern veneçolà.

"Han estat detinguts dos ciutadans espanyols, José María Basoa Valdovinos i Andrés Martínez Adasme, a Puerto Ayacucho", ha dit el ministre de l'Interior veneçolà.

Imatges dels detinguts que ha facilitat el govern de Veneçuela 


Atacar l'ambaixada argentina a Caracas

Una de les operacions que preparaven els detinguts, sempre des de la versió del ministre veneçolà d'Interior, era atacar amb granades i explosius l'ambaixada argentina a Caracas, on hi ha refugiats sis opositors al govern de Maduro des del passat mes de març. Un atac de falsa bandera, ha explicat Cabello, que es faria servir per acusar el govern de Nicolás Maduro. Ara l'ambaixada argentina a Caracas està sota protecció del Brasil, des de l'expulsió de la missió diplomàtica argentina.

Les detencions dels ciutadans espanyols i d'una desena de persones més les ha anunciat Cabello a la televisió estatal, on també s'han mostrat imatges dels passaports dels detinguts i les armes confiscades. Segons la televisió de Veneçuela, els detinguts tindrien vincles amb el CNI i la CIA.

La televisió estatal ha mostrat imatges de les armes i dels passaports dels detinguts


Espanya nega cap vincle dels detinguts amb el CNI

L'ambaixada d'Espanya a Veneçuela ha demanat tenir accés als detinguts per verificar les seves identitats i, en cas de confirmar-se que es tracta de ciutadans espanyols, saber de què se'ls acusa i oferir-los l'assistència legal necessària.

El govern espanyol ha negat que els dos ciutadans espanyols detinguts pertanyin al Centre Nacional d'Intel·ligència, com assegura Diosdado Cabello, però no ha donat més dades sobre la seva identitat.

L'operació policial a Veneçuela arriba en plena crisi amb Espanya, arran del viatge a Madrid de l'opositor veneçolà Edmundo González  per rebre asil polític. El conflicte diplomàtic ha escalat després que el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, va rebre González a la Moncloa i de les declaracions de la ministra de Defensa, Margarita Robles, qualificant el govern de Maduro de dictadura.

Edmundo González reclama la victòria a les eleccions presidencials del 28 de juliol contra el president sortint Nicolás Maduro, proclamat oficialment guanyador per a un tercer mandat, tot i que no s'ha publicat el recompte complet de vots.

D'altra banda, els Estats Units van reconèixer González com a president electe i van anunciar dijous sancions contra 16 persones properes a Maduro per "obstruir" el procés.

 

ARXIVAT A:
Veneçuela
Anar al contingut