Els veïns diuen que han pres la iniciativa per solucionar situacions injustes
Els veïns diuen que han pres la iniciativa per solucionar situacions injustes (Col·lectiu per l'Obertura dels Passos Fronterers)

Veïns reobren el pas fronterer del coll de Banyuls, tancat fa dos anys per França

El Col·lectiu per l'Obertura dels Passos Fronterers ha retirat les pedres que barraven el pas amb una gran excavadora

RedaccióActualitzat

Dels quatre passos a la frontera administrativa entre Catalunya i França, ja només en queden dos de tancats. No els ha reobert la iniciativa política, sinó els mateixos veïns. L'últim pas que ha caigut és el del coll de Banyuls, aquest divendres a la nit.

El Col·lectiu per l'Obertura dels Passos Fronterers ha retirat les pedres que barraven el pas a la Catalunya Nord amb una gran excavadora. Diuen que han pres la iniciativa per solucionar situacions injustes per veïns i treballadors d'un costat i l'altre de la frontera.


El pas fronterer entre Espolla, a l'Alt Empordà, i Banyuls de la Marenda, al Rosselló, es va tancar l'11 de gener del 2021 amb una filera de rocs per ordre precisament de la dels Pirineus Orientals -- a representació del govern francès a la Catalunya del Nord.

Els arguments de França, en plena pandèmia, era que volia "contenir la immigració irregular i l'amenaça terrorista".

El juny del 2021 el pas es va reobrir per error, però es va tornar a tancar de seguida. Des del seu tancament, s'han fet múltiples manifestacions al punt per demanar-ne la reobertura. 


Segon pas fronterer reobert pels veïns

A més del coll de Banyuls, França també va tancar els passos del Camí de la Vinyola, Coll de Manrella i Camí d'Age.

El Camí d'Age, però, fa temps que està reobert també per una acció dels veïns com es pot veure en aquesta imatge:

La reobertura d'aquests passos és una llarga reivindicació d'alcaldes, veïns i entitats a les dues bandes de la frontera administrativa.

L'octubre del 2022, precisament al coll de Banyuls, una trentena de càrrecs electes de 15 poblacions afectades van firmar un manifest per reclamar l'obertura dels passos.

França no diu quan es reobriran

La reobertura és un dels punts que el president Pere Aragonès va proposar que es tractés en la cimera hispano-francesa entre Pedro Sánchez i Emmanuel Macron a Barcelona.

En la trobada, no es va poder garantir una data de reobertura. Macron va apel·lar a l'atemptat de Niça per desestimar la petició del govern espanyol, però va acceptar estudiar la creació de patrulles conjuntes. Segons el president francès, això "permetrà resoldre la situació sobre el terreny". El problema: no hi ha data.

ARXIVAT A:
França
Anar al contingut