Veïns del Pont de Vilomara, sense casa ni indemnitzacions un any després de l'incendi

A la urbanització River Park, la més afectada pel foc, continuen patint-ne les conseqüències. Molts habitants encara no han rebut un euro de les asseguradores ni d'ajudes

Un any després de l'incendi del Pont de Vilomara als veïns encara els arriba pols i cendra a casa els dies que bufa el vent. En canvi, el que no han rebut en molts casos són diners.

Molts dels afectats d'aquest municipi del Bages no han cobrat de l'assegurança i els que no en tenien s'han quedat sense res. Ara es troben traves burocràtiques i manca d'ajuts per refer les seves llars.


De viure a un xalet, a la furgoneta

Adelaide Baracco i la seva parella estan a punt de mudar-se a una furgoneta. No poden continuar pagant el lloguer del pis on van anar a viure temporalment després de l'incendi.

La reconstrucció de casa seva a River Park, molt afectada per les flames, ha quedat aturada.

L'Adelaide haurà d'anar a viure a una furgoneta. Encara no ha rebut un euro de l'assegurança (ACN)

Tenia assegurança, però el banc amb qui va contractar la hipoteca considera que els diners que cobri de la indemnització s'hauran de fer servir per reconstruir.

Haurà d'acreditar les obres executades perquè l'entitat li cedeixi els diners.

Cada cop que puja al lloc on hi havia el seu xalet s'ensorra: la situació li suposa "un xoc emocional i un perjudici econòmic terrible".

Barallar-se amb l'assegurança

També ha viscut una guerra burocràtica Jaume Almirall. En el seu cas ha hagut de batallar amb l'asseguradora fins que li han pagat la reconstrucció de l'exterior.

El foc no va arribar a cremar casa seva, però li va fer malbé el jardí.

El Jaume ha hagut de contractar un advocat i un pèrit per poder cobrar una compensació

Després de lluitar molt i discutir-se amb el pèrit i la companyia d'assegurances, finalment va obtenir una indemnització que li ha permès recuperar-lo.

Per aconseguir-ho ha hagut de contractar un advocat, fer un peritatge independent i amenaçar d'anar a judici per rebre la transferència.

Subratlla que després de tot el periple comença a veure la llum:

"Tens un cop molt dur, però el més important és que et tornis a aixecar. Després de lluitar, pagar, tornar a lluitar, i tornar a pagar, ens hem recuperat"


Denuncien falta d'ajudes

Pitjor ho tenen el Manuel Fernández i la seva dona. Somiaven poder-se jubilar a la casa que durant molt de temps s'havien anat arreglant, però l'any passat se'n va anar tot en orris en quedar totalment arrasada pel foc.

Manuel Fernández i la seva dona van perdre la casa on somiaven jubilar-se (ACN)

No tenien contractada cap assegurança i ara no poden pagar ni la demolició.

Denuncien que de moment no han rebut cap suport de l'administració i que a la seva edat, 73 i 64 anys, ningú els dona un préstec.

De moment no han rebut cap suport de l'administració i, segons expliquen, l'advocat que tenen contractat tampoc els ha donat cap indicació.


"No s'ha après la lliçó"

També reclama més ajuts l'alcalde del Pont de Vilomara i Rocafort, Enric Campàs. Lamenta que, tot i que al principi "la voluntat era la d'ajudar i el que fes falta; a l'hora de la veritat no ha estat així".

Afegeix que els únics recursos que s'han rebut són de la Diputació de Barcelona.

Les flames van cremar més de 1.700 hectàrees i una trentena de cases (ACN)

El foc va fer molt de mal perquè, malgrat les franges de protecció de 25 metres, les flames eren més grans.

L'Ajuntament demana un canvi en la llei i una bona gestió forestal per impedir que torni a passar.

 

ARXIVAT A:
HabitatgeIncendis
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut