Veïns del bloc ruïnós de Badalona dormen al carrer, 11 mesos després de ser desallotjats

L'alcalde de Badalona, Xavier García Albiol, va tallar de cop les ajudes que rebien els veïns per tenir un sostre des que van ser desallotjats

RedaccióActualitzat

Fa gairebé un any, cinc famílies d'un bloc de Badalona van haver de ser desallotjades per un gran esvoranc que es va obrir en una de les parets de l'edifici on vivien. Van haver de ser desallotjats i, onze mesos després, encara viuen en la provisionalitat. Ara, es poden trobar al carrer perquè l'Ajuntament ha decidit tallar en sec les ajudes que rebien. Algunes famílies dormen al carrer en tendes de campanya des de dijous.

Aquest divendres, s'ha fet un pas cap a la solució. Hi ha un principi d'acord per reubicar, a partir de dilluns, les famílies del barri de la Salut que es van quedar sense llar. Una reunió entre els partits de l'oposició i l'Ajuntament ha aconseguit arrencar el compromís de l'alcalde, Xavier García Albiol, que aquesta setmana va decidir que el consistori no seguiria pagant l'allotjament en pensions i hostals a les famílies afectades.

Els que dormen al carrer són, bàsicament, homes adults, mentre les dones i els nens segueixen ocupant habitacions en pensions, que ara es paguen amb aportacions solidàries.

 


Albiol talla les ajudes a les famílies

La situació de les famílies de l'edifici enderrocat ha fer un gir aquesta setmana. Badalona ha demanat a la Generalitat que s'encarregui de les quatre famílies amb fills del bloc. A una cinquena família, sense menors a càrrec, l'Ajuntament li ofereix anar al centre d'acollida municipal per a emergències habitacionals. Hi ha un grup de veïns que vivien en un sisè pis de l'edifici, però, l'Ajuntament no els ofereix cap ajuda perquè els considera "ocupes il·legals".

L'alcalde del PP, Xavier García Albiol, va avisar les famílies que aquest dimecres passat retirava les ajudes d'allotjament i manutenció. El consistori ha instat el govern a donar-los resposta temporalment a través del Centre d'Urgència i Emergències Socials de Barcelona (CUESB).

 

Onze mesos després de l'enderroc del bloc per problemes estructurals, Albiol xifra en 320.000 euros les ajudes destinades als afectats.

 

L'alcalde, Xavier García Albiol, argumenta que hi ha altres famílies que també necessiten aquestes ajudes. Ha assegurat que es tracta de fer "justícia social" i evitar "ajudes eternes i vitalícies".

En total, al bloc que es va haver d'enderrocar hi vivien deu famílies, de les quals en queden sis que encara viuen gràcies a l'ajuda municipal. Dos serien okupes, tres són propietaris i un sisè estava de lloguer.

En el cas dels que són propietaris, a més, han de fer front al cost de l'enderroc que es va fer ara fa un any i que l'Ajuntament va assumir de manera subsidiària, quan governava el PSC i els Comuns. Ara el govern del PP els ha girat els rebuts, d'uns 40.000 euros.

Albiol diu que el llogaters que porten gairebé un any sense pagar lloguer haurien de tornar a buscar un pis, com el que tenien ara fa un any. Als propietaris els emplaça a aprofitar els drets d'edificació sobre el solar on hi havia  casa seva per poder tirar endavant.

Anar al contingut