
Vaga de tres dies dels metges residents per demanar millores laborals i de formació
Denuncien que treballen en condicions precàries, agreujades per l'epidèmia de la Covid
Els metges interns residents (MIR) han començat aquest dilluns una vaga de tres dies. El Sindicat Metges de Catalunya l'ha convocada per denunciar les condicions precàries de treball i formació dels 3.500 residents que hi ha a Catalunya.
Denuncien que les condicions s'han agreujat amb la crisi de la Covid-19.
Alguns centenars s'han concentrat davant del Departament de Salut per reclamar --entre altres coses-- millores formatives, laborals i retributives.
També hi ha hagut manifestacions davant d'hospitals; com el Vall d'Hebron, a Barcelona, o el Joan XXIII, a Tarragona. Segons Salut, el seguiment ha estat del 37%, sense comptar els serveis mínims. El comitè de vaga ho ha elevat al 90%.
Formació i millores laborals i retributives
Demanen que se'ls garanteixi que el 15% de la jornada ordinària es destina a la formació i que es reservin 10 dies anuals, com a mínim, per participar en actes formatius. En aquest sentit, recorden que la prioritat del sistema MIR és la formació especialitzada dels facultatius i no la dotació de personal als centres de salut.
En l'àmbit laboral, els residents demanen que la jornada ordinària sigui de 35 hores setmanals, com a la resta de l'estat espanyol, i un màxim de 48 hores de treball setmanal entre la jornada ordinària i les guàrdies.
També volen que, després d'una jornada, algunes de 24 hores seguides, es compleixin les 12 hores de descans mínim ininterromput que recull la legislació vigent.
Àlex Mayer és el portaveu del comitè de vaga:
"Després de treballar 24 hores, que puguis marxar a casa a descansar. En alguns casos això no es compleix, i no es compleix a pràcticament cap hospital que hagis d'estar 36 hores ininterrompudes de descans. Ens veiem obligats moltes vegades a cobrir llocs de treball que no han de ser coberts per un resident sinó per un metge adjunt, i això repercuteix negativament en la nostra formació."
Per tenir un sou digne, asseguren, els residents poden arribar a treballar més de 60 hores setmanals, sacrificant caps de setmana i nits. Oriol Mirallas, metge resident de 3r d'Oncologia Mèdica a l'Hospital Vall d'Hebron i president de la Secció Metges MIR del Col·legi de Metges de Barcelona, explica quines són les condicions retributives ara mateix:
"El resident MIR ara cobra un sou base entorn als 1.000 euros i tot això es complementa amb les guàrdies que fem durant cada mes i que augmenta el sou base. Sense aquestes guàrdies de 24 hores és un sou baix i costa pagar el lloguer i el menjar, sobretot a la ciutat de Barcelona."
El que demanen està estipulat per llei, però no es compleix; com per exemple, que un 15% de la seva jornada laboral es destini a l'assistència a congressos i a cursos.
L'oferta de l'ICS
L'Institut Català de la Salut i les patronals proposen als residents incrementar un 5% el seu sou base en dos anys, controlar el compliment de jornades i descansos establerts per llei i fer seguiment dels programes de formació sanitària.
El sindicat, però, ho veu insuficient, i per això està disposat a convocar una altra aturada per a la setmana vinent. Aquest cop, seria de cinc dies, de dilluns a divendres.
Per a la vaga d'aquesta setmana, el Departament de Treball ha decretat serveis mínims, de manera que es garantirà el funcionament normal dels serveis d'urgències; de les unitats especials d'urgència vital com són les UCI, coronàries, d'hemodiàlisi, neonatologia, parts i tractaments de radioteràpia i quimioteràpia. També es garantirà l'activitat quirúrgica inajornable.
- ARXIVAT A:
- SalutDrets laborals