Una infermera vacuna una dona de més de 80 anys a casa seva, aquest divendres a Barcelona (EFE)

Vacunes i noves variants Covid: poden ser menys eficaces però eviten els casos greus

Segons el microbiòleg de l'Hospital Vall d'Hebron Tomàs Pumarola, segurament arribaran variants més contagioses que desplaçaran les que ara s'estan estenent
Josep Maria Camps Collet Actualitzat
TEMA:
Coronavirus

Les vacunes contra la Covid-19 són eficaces contra les variants del coronavirus SARS-CoV2, també contra les més noves, com la britànica o la sud-africana.

Ho ha afirmat Tomàs Pumarola, cap del Servei de Microbiologia de l'Hospital Vall d'Hebron de Barcelona, que ha diferenciat entre "quadres banals" i "quadres greus" de Covid-19.

"Protecció de gravetat"

Entrevistat aquest dissabte pel canal 324, Pumarola ha assegurat que les vacunes eviten els casos greus, que són els que cal evitar, perquè són els que acaben a l'hospital i a l'UCI:

"Si jo em vacuno contra el coronavirus i m'infecto per una soca que s'escapa una mica d'aquesta vacuna, potser tinc un quadre banal per coronavirus; senzill, sense més complicacions. Jo el que vull evitar és tenir un quadre greu, i això probablement ho estem evitant, tot i les variants del virus."

"Quan estem parlant de la capacitat de protegir-nos amb les vacunes enfront dels virus respiratoris, és molt més important parlar de protecció de gravetat, que és el que realment ens interessa, que no pas de protecció de quadres banals."

El cap de Microbiologia de l'Hospital Vall d'Hebron, Tomàs Pumarola, aquest dissabte entrevistat pel canal 324

Segons Pumarola, la variant que hi havia més estesa fins ara es va detectar al maig a Europa i es va estendre després per tot el món.

"Una situació extraordinàriament dinàmica"

Ara aquesta variant l'estan desplaçant les identificades al Regne Unit, Sud-Àfrica i el Brasil, que possiblement seran substituïdes per altres de més contagioses en el futur:

"Aquestes tres estan entrant amb força perquè tenen més eficàcia, són les que ara predominen i són les que ens preocupen. Això no vol dir que ara ja haguem de viure amb aquestes tres, no; potser d'aquí a 4 mesos en surten unes altres que les sobrepassen."

"És una situació extraordinàriament dinàmica i el que permet precisament la seqüenciació del genoma complet és anar-ho seguint dia a dia i, basant-se en això, poder prendre les decisions pertinents en salut pública."

Una infermera prepara una vacuna per posar-l'hi a un home de més de 80 anys a casa seva, aquest divendres a Barcelona (EFE)
 

Seqüenciar per trobar variants

Fa gairebé un any l'equip de Pumarola va ser el primer a Catalunya que va seqüenciar el genoma del coronavirus SARS-CoV2.

La seqüenciació del genoma és el que permet detectar les variants del virus, i per això se n'estan fent contínuament arreu del món.

Pumarola ha explicat que totes s'afegeixen a una base de dades que ja en té centenars de milers, i estan disponibles perquè hi puguin treballar tots els investigadors i laboratoris del món.

A Catalunya s'encarrega de la seqüenciació un consorci que agrupa els quatre grans hospitals de Barcelona: Vall d'Hebron, Can Ruti, Bellvitge i el Clínic.

1.936 casos i 3 morts

Mentrestant, les dades epidemiològiques de les últimes hores a Catalunya mostren com continuen baixant a poc a poc els indicadors de transmissió i la pressió assistencial als hospitals.

Ara mateix hi ha 1.944 persones ingressades per Covid, una vuitantena menys que aquest divendres. També baixa la pressió a les UCI, i ara hi ha ingressats 606 pacients greus, 7 menys que en les anteriors dades.

L'índex Rt o Rho de velocitat de reproducció de la malaltia puja dues centèsimes i ara és de 0,88. El risc de rebrot baixa una mica i és de 261 punts. En les últimes hores s'han diagnosticat 1.936 nous casos i tres persones han mort.

Pel que fa a la vacunació, un 2,4% de la població a Catalunya ja ha rebut la segona dosi, i el total de la que ha rebut la primera és del 4%. 

 

 

ARXIVAT A:
Coronavirus Covid-19 Vacunes
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut