Unes cartes revelen que els Jesuïtes coneixien els abusos sexuals del pare Tó a Bolívia

Així ho demostren els documents als quals ha tingut accés un equip de TV3 en una investigació conjunta amb El Periódico

Begoña Grigelmo Miguel / Míriam Vila / Leyre OrtigosaActualitzat

L'any 1992, una sentència pionera va condemnar el jesuïta i exdirector del col·legi Sant Ignasi de Barcelona, Lluís Tó, per abusos sexuals. Pocs mesos després, la Companyia de Jesús va enviar-lo a Bolívia i va treballar en diverses parròquies del municipi d'El Alto, on hi hauria nombroses víctimes del mateix delicte.

Així ho explica el documental "La fugida", que es pot veure als cinemes i que s'emetrà el 18 de juny a "Nits sense ficció", de TV3, fruit d'una coproducció de 3Cat amb Prensa Ibérica i Ottokar.

De fet, en aquesta peça audiovisual els jesuïtes admeten que des del 1968 sabien que Tó era "un depredador sexual", però fins al moment, han negat tenir constància que continués abusant de nenes i nens a Bolívia.

Ara, uns documents a què ha tingut accés TV3 en una investigació conjunta amb El Periódico provarien que sí que ho sabien i que no van evitar mai que el religiós estigués en contacte amb menors.

Arran de la descoberta, la congregació ha admès l'evidència i ha reconegut que hi va haver una gestió "nefasta" del cas en què "es col·locava l'abusador en el centre i no es tenia en compte de cap manera la víctima".
 

"Els drapets bruts es renten a l'interior"

Es tracta de cartes, faxos i correus electrònics que van intercanviar des del 1992 sacerdots i responsables catalans d'aquest orde amb els de Bolívia i que la Fiscalia d'aquest país va requisar de la seva seu fa un any. 

Pedro Lima, exnovici jesuïta, ha tingut accés a aquests documents després de portar el cas als tribunals. Ell mateix va ser víctima d'abusos i va presenciar els actes de Tó. En un primer moment, el 2001, ho va denunciar internament i el van acabar expulsant:

"Li vaig dir al provincial que hi havia jesuïtes abusadors i el que em va dir va ser que els drapets bruts es renten a l'interior."

I afegeix: "Ell ho sabia tot."

A Pedro Lima el van expulsar dels Jesuïtes a causa de la seva insistència a denunciar els abusos a Bolívia (3Cat)

Un altre dels religiosos que va exercir com a provincial al país va ser Luis Palomera. L'agost del 2023, després que l'escàndol dels abusos sexuals dels Jesuïtes esclatés al territori arran de diversos informes periodístics, declarava davant la justícia boliviana desconèixer que Tó havia estat condemnat a Barcelona.

Tot i aquesta afirmació, entre la documentació decomissada per la Fiscalia, hi consta una carta que va rebre Palomera i que contradiria aquesta versió. És una missiva de finals del 1992 --set mesos després de la condemna a Tó-- que li envia un provincial Tarraconense. El religiós li agraeix "la comprensió i ajuda, sobretot pel Lluís":

"Espero que pugui donar-vos un cop de mà i que a poc a poc anem oblidant els set mesos de tensió i de desconcert que ha viscut."

Tó sempre hauria estat en contacte amb menors

Tan bon punt Tó va arribar al país llatinoamericà, Lima explica --i la documentació requisada així ho constata-- que "l'envien a una parròquia on hi havia nens petits". "Va estar en càrrecs educatius, en càrrecs de directe contacte amb menors sempre", apunta.

Aquest fet s'evidenciaria, per exemple, amb una altra carta enviada per un jesuïta el 17 d'octubre del 1994 des de Barcelona cap a Bolívia. Fa dos anys que Tó és al territori andí, però acaba de passar uns dies a la capital catalana:

"Et suposo perfectament al corrent de tota la situació de Lluís Tó. És per això, que vull comunicar-te els temors d'algunes persones que el van tractar els dies que va estar per aquí."

El religiós explica que en la visita, Tó hauria ensenyat un gran nombre de fotografies i en aquestes, apareixia "una nena, sempre la mateixa, en un pla força proper, i amb notable freqüència". I especifica, "potser unes deu vegades". El dirigent reflecteix la preocupació d'algunes professores que "temien per la nena, però que no sabien què fer".

Lima assegura que Tó triava especialment els infants més vulnerables

"Cometia els seus delictes i abusos contra nenes indígenes, majoritàriament aimares, que no es podien expressar obertament en castellà i eren de famílies humils, nenes de 7 a 10 anys."

"Els teus actes suposen un abús"

Cinc anys després d'arribar a Bolívia, Lluís Tó és enviat al Perú. En teoria, d'any sabàtic. En realitat, per sotmetre'l a un tractament psicològic per la seva pederàstia. En aquest context, un sacerdot íntim amic seu, Ignasi Vila, escriu des de Barcelona a un superior de Bolívia:

"M'imagino el que deveu haver patit, el problema que us deu haver deixat a El Alto." 

I en una altra carta, Vila es dirigeix directament a Tó quan aquest està rebent el suposat tractament: "Si no fessis mal, no hauries de fer cap esforç, però com que en fas (hi ha persones molt ferides i dolgudes), has de fer-hi alguna cosa."

El jesuïta li recrimina que està "vivint en una contradicció" i li parla explícitament d'abusos a menors:

"D'una banda, la teva vida lliurada, generosa, d'ajuda als altres; i, de l'altra, uns actes teus inconscients que fan mal, dolen, i suposen un abús contra la llibertat de les persones, quan es tracta d'un adult davant de persones més febles."

 
 

"Hi ha nens fins i tot a la sopa"

Dels documents també es desprèn que quan Tó acaba la seva estada al Perú, ningú es creu la seva rehabilitació. De fet, no saben on destinar-lo i l'hi consulten per carta parlant obertament del perill que segueixi en contacte amb nens:  

"No em queda clar si convé que visquis a Següencoma o a San Calixto, perquè a Següencoma hi ha nens fins i tot a la sopa." 

 

Qui escriu aquestes paraules és el superior de Tó, el català Marcos Recolons, a qui la justícia boliviana ha acusat d'encobrir pederastes. Entre els investigats, també hi ha un altre català, Ramon Alaix, que és qui va expulsar Pedro Lima.

I és que en aquest país, centenars de víctimes han denunciat públicament els abusos que van patir durant anys en diverses escoles religioses. Tant és així, que el Senat ha aprovat recentment que els delictes sexuals contra menors no prescriguin.

"No podem deixar una lluita a mig camí, nosaltres volem que un dia el teu fill, la teva filla a Bolívia pugui anar a escola amb l'alegria de saber que no serà agredit, ni violat, ni perjudicat en la seva integritat física i sexual", assegura Lima.

En aquest sentit, es mostra confiat que els documents confiscats per la Fiscalia serviran per condemnar tot l'entramat d'abusos i encobriments que haurien comès alguns jesuïtes. En qualsevol cas, aquestes cartes demostrarien que Tó va repetir a Bolívia el mateix patró de depredador sexual i que, aquí, en tenien constància.

Envia un correu electrònic a bustiadenuncia@tv3.cat
ARXIVAT A:
Pederàstia Agressió sexualEsglésia
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut