Un cartell amb el telèfon d'atenció a les víctimes de la violència masclista a l'entrada d'una botiga
Un cartell amb el telèfon d'atenció a les víctimes de la violència masclista a l'entrada d'una botiga (ACN / Jordi Pujolar)

Una "xarxa lila de país" i més de 200 accions per prevenir les violències masclistes

El govern presenta el primer pla nacional de prevenció de les violències masclistes amb iniciatives com un botó a les aplicacions del transport públic per trucar directament al telèfon 900 900 120

El Departament d'Igualtat i Feminismes ja té a punt el primer Pla nacional de prevenció de les violències masclistes. Un pla que té per objectiu abordar aquest tipus de violències de manera comunitària i amb la implicació de tota la societat.

La directora general per a l'Erradicació de les Violències Masclistes, Laia Rosich Solé, assegura:

"Les violències masclistes no són una xacra ni un virus que ens ataca des de fora. Formen part de la nostra societat, de la nostra cultura i de la nostra quotidianitat."

Aquest pla va acompanyat del Llibre Blanc de la Prevenció de les Violències Masclistes.


"Xarxa lila de país"

El pla inclou la creació d'una "xarxa lila de país", integrada per comerços, mercats, centres comercials, transports públics, espais i entitats veïnals, centres culturals, ateneus i espais esportius, entre d'altres.

Es faran formacions a les persones que treballen en aquests àmbits perquè sàpiguen com actuar davant d'una situació de violència masclista i s'hi farà difusió del telèfon d'atenció 900 900 120.

Aquest pla, que també serveix per lluitar contra les violències per raó d'orientació sexual i identitat de gènere, inclou 222 accions arreu del país i compta amb un pressupost de 43 milions d'euros.

Així ho explica la consellera d'Igualtat i Feminismes, Tània Verge:

"S'havien d'ordenar les actuacions preventives que fan tant els poders públics com la societat civil i el sector privat per anar a l'una."


El transport públic, clau en la prevenció

Per prevenir les situacions de violències masclistes al transport públic, el pla inclou diverses mesures, com la creació d'una bústia virtual per denunciar les situacions que s'hi visquin.

També s'impulsaran les parades a demanda en les rutes d'autobusos que passen per zones poc concorregudes i s'afegirà un botó lila a les aplicacions mòbils dels operadors de transport públic per trucar directament al telèfon d'atenció 900 900 120.


Marxes exploratòries en pobles i ciutats

Tal com ja han fet alguns municipis, el pla preveu protocol·litzar les marxes exploratòries en pobles i ciutats. És a dir, un recorregut en grup per detectar els punts més insegurs, com per exemple els llocs poc il·luminats, com aquest que s'ha fet a Alella, al Maresme:

 

A través d'aquestes marxes, es potenciarà que les actuacions urbanístiques es facin amb perspectiva de gènere.

Referents de prevenció

Els grans esdeveniments esportius i culturals, centres cívics o comunitaris, comptaran a partir d'ara amb persones referents en prevenció de les violències masclistes. Aquesta figura haurà de vetllar per la detecció precoç d'aquestes situacions.

A més, en aquests esdeveniments, també hi haurà punts liles, com el del saló del videojoc SAGA, que se celebrarà pròximament.

Un exemple d'aquesta figura és la del coordinador d'intimitat en l'àmbit audiovisual, que s'assegura que no es produeixin situacions violentes en la gravació d'escenes íntimes.

En l'àmbit esportiu, hi haurà delegades i delegats de protecció en l'esport que vetllaran per la prevenció i detecció precoç de qualsevol situació de violència en els espais esportius.

I també hi haurà referents de prevenció a tots els casals cívics i comunitaris.


Renovació de protocols

S'elaboraran nous protocols i s'actualitzaran els existents en àmbits com els espais d'oci i l'atenció policial, entre d'altres.

En l'àmbit universitari, ja s'han iniciat les formacions a tot el personal que intervé en l'aplicació del protocol de prevenció de les violències masclistes en cada universitat.

Pel que fa a la violència obstètrica, es preveu formar els professionals per evitar-la.

En l'àmbit dels serveis socials, es crea una xarxa territorial de referents de gènere, amb més de 119 professionals distribuïdes arreu del país.

Punts liles irisats a l'escola

Als centres educatius es crearan espais preventius com els punts liles irisats, per oferir informació en prevenció de les violències masclistes i LGTBI-fòbiques i es reforçarà la Unitat de Suport a l'Alumnat en Situació de Violència (USAV), amb l'objectiu de prevenir aquest tipus de violències.

També es formarà el professorat referent de coeducació, convivència i benestar emocional dels centres educatius i es crearan materials específics per a les famílies, com el dossier "N'hem de parlar", que tracta sobre la prevenció de les violències a l'espai digital.

 

Assignatura obligatòria en carreres relacionades amb l'esport

S'incorporarà una assignatura específica obligatòria sobre perspectiva de gènere, incloent-hi continguts de violències masclistes, en el pla d'estudis del Grau de Ciències de l'Activitat física i l'Esport (CAFE) dels centres de Barcelona, Lleida i Pirineus de l'Institut Nacional de l'Educació Física de Catalunya (INEFC). També als dobles graus de l'INEFC.

 

 

ARXIVAT A:
Violència masclista
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut