Aspecte d'una videotrucada dins l'aplicacó WhatsApp

Una videotrucada, la nova estafa per prendre't el control del compte de WhatsApp

Els estafadors demanen a la víctima que comparteixi la pantalla per poder veure tot el que faci amb el dispositiu, fins i tot les contrasenyes que escrigui o els codis que rebi
Toni Noguera Martínez Actualitzat
TEMA:
Ciberdelicte

Reps una videotrucada a WhatsApp en què un suposat equip tècnic de l'empresa et demana que comparteixis pantalla amb ells per solucionar un problema. Preocupat i sense reflexionar-hi prou, hi accedeixes.

A partir d'aquell moment, aquests estafadors poden veure tot el que fas amb el telèfon mòbil.

Això inclou contrasenyes que escriguis amb el teclat del telèfon o els codis de verificació que reps després que els hagin demanat per tu a distància.

Els delinqüents utilitzaran aquestes dades de seguretat per controlar el teu compte.

"La plataforma de WhatsApp no es posarà mai en contacte amb tu d'aquesta forma", adverteix la Policia Nacional, que ha fet sonar l'alerta a través del seu compte a X/Twitter, en un vídeo on descriu l'estafa i t'explica com podries perdre el control del teu whatsapp:

Més enllà del robatori del compte de WhatsApp, un dels efectes més preocupants d'aquesta estafa és que els delinqüents, un cop controlen el teu compte, es poden fer passar per la víctima.

La suplantació d'identitat, explica la policia, encara fa més fàcil la feina dels delinqüents amb les persones de la llista de contactes de la víctima a WhatsApp, amb qui manté una relació de confiança que exploten.

D'aquesta manera, les noves víctimes potencials entren en contacte amb els estafadors, que es fan passar per familiars, amics i coneguts per seguir-los estafant.

"No facilitis dades personals ni financeres i, si tens dubtes, contacta directament amb l'aplicació. Si ets víctima, denuncia." 


Com demanar ajuda a WhatsApp

Per contactar amb WhatsApp amb la consulta que tinguis, cal que et dirigeixis a "Configuració" i, a sota de tot de la llista, premis "Ajuda".

Dins el "Centre d'ajuda" trobaràs un cercador per resoldre els problemes més habituals i un xat de WhatsApp, al final de tot, que et permet contactar amb l'empresa per explicar-los el problema que hagis tingut. 

Si ja no tens accés a l'aplicació, pots provar d'omplir el formulari disponible a la seva web oficial, on també expliquen com recuperar el compte de WhatsApp si ja no hi tens accés. 

Els passos que WhatsApp recomana per mantenir el compte segur i evitar que te'l robin (WhatsApp)

Abans que res, WhatsApp recomana prevenció per evitar que et robin el compte:

  • No comparteixis amb ningú, mai, el codi de sis dígits que hagis rebut
  • Activa la verificació en dos passos (Configuració -> Compte -> Verificació en dos passos)
  • Protegeix les teves dades. Desconfia, truca directament als contactes abans de transferir diners, configurar i restringir la privacitat del compte. 

Si ja t'han robat el compte, només tens l'opció de tornar-te a registrar a l'aplicació i introduir el codi que rebràs per SMS, trucada o correu electrònic, segons com ho tinguis configurat.

Si et demana el PIN de verificació en dos passos i no el saps, és possible que l'hagis oblidat o que els delinqüents l'hagin establert per tu. 

Si algú ha establert un PIN de verificació en dos passos en nom teu, hauràs d'esperar set dies per poder accedir al teu compte sense aquest PIN i intentar recuperar el compte aleshores. 
 

 

ARXIVAT A:
WhatsApp Tecnologia Seguretat Ciberdelicte
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut