Una tornada que no és com Puigdemont volia: de l'amnistia al gerro d'aigua freda de Llarena

Puigdemont hauria volgut creuar la frontera amb mitjans de comunicació per tenir repercussió internacional, però la decisió de Llarena de no amnistiar la malversació li ha capgirat els plans

Laura CatalanActualitzat

L'aprovació de l'amnistia marca l'inici de la fi de l'exili. Puigdemont ja veu el seu retorn més a prop i arrenca la campanya electoral amb el compromís de tornar pel ple d'investidura, sigui qui sigui el candidat.

Compta que ja se li haurà aplicat l'amnistia o que serà qüestió de poques setmanes. S'imagina el retorn: voldria que fos acompanyat de la resta d'exiliats: els exconsellers Toni Comín i Lluís Puig, i també li agradaria fer-ho amb la secretària general d'ERC, Marta Rovira, exiliada a Ginebra.

Vol creuar amb ells la frontera acompanyat d'una comitiva de mitjans de comunicació. La intenció és donar tota la transcendència al moment perquè veu el retorn com un gest de reivindicació política.

La campanya des de la Catalunya Nord és un bany de masses per a Puigdemont, que confia a poder guanyar les eleccions. Però Salvador Illa s'acaba imposant i ERC té la clau per fer-lo president.

Passades les eleccions i en plenes negociacions entre el PSC i ERC per investir Illa president, el Suprem decideix no amnistiar la malversació, el delicte que pesa sobre Puigdemont. La notícia cau com un gerro d'aigua freda a Junts.

Carles Puigdemont, Toni Comín i Lluís Puig en un acte del Consell de la República (Europa Press/Glòria Sánchez)

L'objectiu és arribar al Parlament

Si Puigdemont torna per a una eventual investidura, abans del 26 d'agost, serà detingut i pot acabar a la presó amb un horitzó incert. Però, malgrat això, manté el seu compromís, veu el retorn i l'entrada al Parlament com el tancament d'un cicle que acaba amb la seva restitució com a president destituït pel 155

La tornada de l'expresident es converteix en una de les principals incògnites de la investidura. L'estratègia del retorn imaginat en un primer moment s'esfuma: ja no es farà el retorn conjunt. Comín i Puig descarten la tornada i Rovira torna quan és amnistiada.

Marta Rovira i els altres exiliats a Suïssa, a Salses el dia de la tornada a Catalunya (Europa Press/Lorena Sopêna)

Impera el silenci mentre es prepara la rebuda

Impera el secretisme sobre els detalls del com i quan es farà l'aparició de Puigdemont perquè l'objectiu passa per aconseguir entrar al Parlament i fer-ho per la porta principal. Per això cal evitar abans la detenció.

A Junts impera el silenci mentre es prepara el retorn amb la previsió que l'expresident arribi a Catalunya aquest dijous, el mateix dia del ple. Mentrestant el partit, juntament amb les entitats independentistes prepara un acte de rebuda multitudinari.

24 hores abans de l'inici del ple, Puigdemont fa saber que ja ha iniciat el retorn en un missatge gravat i penjat a les xarxes:

 

 

 

 

 

 

 

 

  

ARXIVAT A:
InvestiduraCarles Puigdemont
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut