Una sola foto pot detectar el tumor ocular infantil més freqüent, però cal més prevenció

El retinoblastoma és relativament fàcil de detectar, però encara no és massa conegut i també volen que les revisions rutinàries incorporin exàmens específics per fer-ho

RedaccióActualitzat

El retinoblastoma és el tumor ocular més freqüent en nens menors de 6 anys, però només un de cada 20 casos es detecta als exàmens rutinaris de les consultes pediàtriques als CAP.

I és relativament fàcil de detectar: amb una fotografia feta amb flaix, es pot veure un reflex blanc a la pupil·la de l'ull que té el tumor, reflex conegut com a leucocòria.

Els altres símptomes no són tan clars, però els pares poden detectar comportaments estranys: és el que els va passar a la Carme Julià i en Joan Carles Castillo amb la seva filla Júlia.


"No hauria de caldre insistir tant"

Quan tenia 7 mesos van veure que desviava l'ull d'una manera que "no tenia raó de ser", i la Carme explica que van anar moltes vegades al pediatre fins que van aconseguir el diagnòstic:

"I tornar, i tornar i tornar, dient que jo continuo veient que desvia l'ull, o continuo veient una llum estranya... Després d'insistir molt, suposo que perquè no ens volien sentir més... però no hauria de ser així, no hauria de caldre insistir tant."

Carme Julià, mare de la Júlia, que té retinoblastoma

Normalment, el retinoblastoma afecta només un ull, però en un de cada tres casos afecta els dos, de mitjana es detecta entre l'1 i els 2 anys i pot comportar la pèrdua de la visió, i fins i tot de l'ull.


La importància de la detecció precoç

Des de l'Hospital Materno-infantil Sant Joan de Déu de Barcelona reclamen que els protocols de les visites pediàtriques rutinàries incloguin exàmens per detectar aquest tipus de tumor.

Jaume Català, cap de la unitat de tumors oculars d'aquest hospital, remarca que encara hi ha molt desconeixement i insisteix en la importància de la detecció precoç:

"Com és aviat ho detectem més petit serà el tumor, i més opcions tenim que amb els tractaments dels quals disposem puguem salvar l'ull i la visió."

Jaume Català, cap de la unitat de tumors oculars de l'Hospital Sant Joan de Déu

Petició al Parlament i plataforma per detectar patologies oculars

Català forma part del comitè científic de la fundació La Nineta dels Ulls, creada pels pares de la Júlia, i que ha impulsat una petició al Parlament perquè es canviï el protocol de les visites pediàtriques.

Aquesta fundació també està treballant per implementar una plataforma digital a la que es podran penjar fotografies de nens fetes amb telèfon mòbil i que activi una alerta si detecta alguna patologia ocular.

El retinoblastoma és un càncer que pot tenir origen genètic o no tenir-ne, té un creixement ràpid i pot estendre's pel nervi òptic fins al cervell, i també a la medul·la òssia, als ganglis limfàtics i a altres òrgans.

Cada any es detecten entre 10 i 15 casos a Catalunya, mentre al món aquesta xifra puja als 8.000. Uns 3.000 d'aquests casos acaben amb la mort del nen.

Recull de fotografies d'ulls de nens, alguns d'ells amb leucocòria

 

ARXIVAT A:
SalutCàncer
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut