Una ruta per l'obra del Jujol més desconegut del Camp de Tarragona

La plataforma Territori Jujol proposa un recorregut per 16 obres de l'arquitecte modernista
Actualitzat

L'obra de Josep Maria Jujol, que va ser un dels més estrets col·laboradors de Gaudí, és prou coneguda a Barcelona i a Sant Joan Despí. Però, en canvi, a casa seva, a Tarragona, ha passat molt desapercebuda.

Ara s'ha posat en marxa una plataforma, anomenada Territori Jujol, que vol posar en valor les obres que va fer al Camp de Tarragona. I proposa una ruta per 16 obres. 

 

 

La capella Mas Carreras de Roda de Berà ha estat anys tancada i oblidada. Poca gent sabia el que s'hi amaga. Quan s'encenen els llums, apareix el llegat artístic de Jujol, a tot color.

Pere Virgili, responsable de la capella, va estar ajudant l'arquitecte:

"Jo llavors tenia 14 anys, ara en tinc 89. Mon pare em va dir: 'Pere, tu al costat del senyor Jujol i que no li falti res'."

 

 

A finals dels anys 30, Jujol va tenir llibertat absoluta per intervenir en aquesta capella neogòtica de la finca de la família Pascual Carreras. I en va canviar completament l'interior.

 

 

Va dissenyar llums, vitralls i canelobres i va tatuar les parets, amb missatges en llatí que traçava d'una tirada, sense cap estudi previ.

 

 

"Una vegada, se li va acabar el llapis. Llavors va agafar un tros de carbó del braser que li havia posat sota la cadira i ho va acabar de dibuixar amb un tros de carbó."

 

 

Unes rajoles de l'arquitecte Guillem Colomer, inspirades en un dibuix de Jujol, marquen l'itinerari que ressegueix el rastre de Jujol al Camp de Tarragona, el seu territori d'origen, on, curiosament, és més desconegut, tot i la quantitat d'obres que se'n conserven.

 

 

Algunes són petites intervencions, com una font sortidor feta amb objectes reciclats al municipi de Bràfim.

 

 

D'altres són obres totals, com el conjunt de l'església de Sant Salvador del Vendrell, on s'evidencia la influència de la natura, com explica Roger Miralles, arquitecte i impulsor de la plataforma Territori Jujol.

"A les parets, el que veiem bàsicament és com si les enfiladisses anessin dominant tota la paret, com si fos un tatuatge que comença per baix i de mica en mica es va estenent pertot arreu."

 

 

I aquesta ruta acaba en un terreny més conegut, el de la casa Bofarull, la gran obra mestra de Jujol al Camp de Tarragona. És on s'entén millor l'empremta que aquest paisatge va deixar en la seva arquitectura.

"El que ens passa és que, una vegada veiem l'obra, el paisatge el veiem d'una manera diferent, perquè Jujol ens posa el focus en llocs que no havíem focalitzat nosaltres. Ens el posa en les petites serps que passen per terra, per exemple."

 

 

Serps que van inspirar les baranes d'aquesta escala de pel.lícula.

 

VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut