Una ruta alternativa mostra els rastres del moviment anarquista a Barcelona
Barcelona ofereix una nova proposta cultural, la ruta de l'anarquisme. Tres hores i mitja de viatge en un bus turístic pels escenaris i els fets històrics que tenen relació amb el moviment anarquista. Un exercici de memòria que es completa amb documents audiovisuals i accions de carrer. Una altra cara de Barcelona servida pel col·lectiu d'artistes Turisme Tàctic i l'Institut de Cultura. Comença aquest dissabte.
"La ruta de l'anarquisme" és una proposta de turisme cultural i alternatiu que corre paral·lela al batec diari de l'altre turisme, el de masses, però amb finalitats ben diferents. Segons els seus creadors, una forma didàctica i fins i tot poètica de viure l'anarquisme, recorrent els fets i llocs més notoris d'aquest moviment.
La ruta explora racons anònims, cantonades amb grans històries al darrere, però sense cap placa que ho recordi. Com al Portal de Santa Madrona, on mor l'anarquista Ascaso, o el monument de Colom, que viu l'intent d'assassinar Franco, el 1947, o també la mort del "Noi del Sucre".
L'època de les col·lectivitzacions va convertir el 1936 l'Hotel Ritz en un menjador popular. Un fet que convida a recitar poemes de García Lorca davant les seves portes.
La Via Laietana és plena de referents anarquistes. No en va es coneixia amb el nom de Gran Via Durruti. L'enterrament del líder anarquista es va convertir el 1936 en una de les manifestacions populars més concorregudes, amb unes 500.000 persones.
La contraculturalitat marca el ressorgiment de l'anarquisme als 70, amb un moment culminant, les Jornades Llibertàries organitzades al Parc Güell, amb mig milió de participants.
Són episodis on un bus de turisme històric fa parada, com també al Camp de la Bóta, les fàbriques del Poblenou, la presó de dones Amàlia i el record a personatges com "Facerías", Quico Sabaté o Salvador Puig Antich.