Alumnes de Medicina a l'examen MIR a la Facultat d'Economia i Empresa de la UB l'any 2023 (ACN)

Titllen de "cínica" una pregunta a l'examen del MIR sobre un metge amb la consulta col·lapsada

Sanitat ha mostrat el seu "desacord" després del malestar que ha generat la pregunta i ha anunciat que té la intenció d'impugnar-la

RedaccióActualitzat

Dissabte va tenir lloc una de les proves més exigents, el MIR (Metge Intern Resident), un examen exigit a metges per accedir a una plaça en el Sistema Nacional de Salut.

Prop de 14.000 aspirants es van presentar a la prova per optar a alguna de les 8.772 places de formació mèdica especialitzada que ofereix enguany el Ministeri de Sanitat.

La prova es va desenvolupar amb total normalitat, si no fos per la pregunta 84.

 

"Un metge de 50 anys acumula amb freqüència retards de dues hores en la consulta (...) Comença la jornada laboral abans d'hora i és l'últim de sortir (...) 'No tinc temps ni per anar al gimnàs ni vida social' (...) Quina seria l'orientació diagnòstica?"

I quatre respostes: trastorn esquizoide de la personalitat, trastorn narcisista de la personalitat, trastorn obsessiu-compulsiu de la personalitat o trastorn de la personalitat no especificat.

La pregunta exposa el cas d'un metge que acumula retards a la consulta, fet que crea "algun conflicte", tot i ser el primer i l'últim de sortir, i que no pot tenir vida social; l'examen demana quina seria l'orientació diagnòstica entre quatre tipus de trastorns. Una deficiència en el sistema exposada com un trastorn.

Les reaccions no s'han fet esperar. El secretari d'estat de Sanitat, Javier Padilla, ha qualificat la pregunta de "lamentable" i ho ha considerat com una "falta de respecte per tots els professionals de l'atenció mèdica".

En la mateixa línia ha parlat el president del Col·legi de Metges de Barcelona, Jaume Padrós, que ha qualificat la pregunta d'"estúpidament estigmatitzadora".

El sindicat Metges de Catalunya l'ha resumit com a "irrespectuosa" i "cínica" i han demanat en un escrit una disculpa pública al Ministeri de Sanitat per la pregunta del MIR.

Consideren que el plantejament d'aquest suposat cas clínic "culpabilitza i patologitza" els professionals mèdics, fent veure que el seu malestar emocional es deu a un problema personal i no està relacionat amb les "mancances i precarietats del sistema".


Sanitat demana impugnar la pregunta de l'examen

Davant el malestar que ha provocat la pregunta 84 de l'examen del MIR, Sanitat ha demanat disculpes i ha mostrat el seu "desacord" amb aquesta pregunta.

"Respectant la independència de la Comissió Qualificadora, considerem que s'hauria de prendre en consideració la impugnació de la pregunta esmentada", ha expressat Sanitat en un comunicat. Per això, enviarà una carta a aquest comitè argumentant-ne la postura d'acord amb una sèrie de justificacions.

En primer lloc, argumenten que la pregunta pot ser vista com "una falta de respecte davant d'una situació quotidiana que reflecteix els dèficits del sistema sanitari: la necessitat que molts professionals allarguin la jornada per donar resposta a les necessitats dels seus pacients".

A més, afegeixen que, en un context de focus especial en les accions per la millora de la salut mental de població i professionals, la pregunta pot resultar "estigmatitzant".

Tot i això, són molts els que han demanat que la pregunta no s'hauria d'impugnar.


"Burnout" o síndrome d'estar cremat a la feina

El desgast professional pot suposar un esgotament diari. Sentir que estàs atrapat a la feina es coneix també amb el nom de "burnout", i és una síndrome que, des del gener del 2022 està reconeguda per l'Organització Mundial de la Salut com una malaltia.

De fet, es calcula que set de cada deu persones han patit, pateixen o patiran "burnout".

Pots acabar cremat a la feina per diferents situacions, com ara:

  • sentir que la feina no té recorregut, que no pots realitzar-te com desitges o que no tens oportunitats
  • creus que per fer bé la teva feina necessites uns recursos que no tens. Si els demanes i veus que no hi ha manera d'aconseguir-los, estàs en risc de cremar-te
  • vius conflictes interpersonals que no es poden resoldre

Tot això genera un malestar emocional, que es pot manifestar de moltes maneres. No només a nivell psicològic, amb la tristesa, desmotivació, manca d'empatia i malestar per haver d'anar a treballar, sinó també físic: insomni, desordres gastrointestinals, mal de cap. Pot tenir moltes manifestacions somàtiques.

 

ARXIVAT A:
SalutSalut Mental
Anar al contingut