Una polèmica sentència als EUA conclou que els embrions congelats són criatures: què implica

La incertesa fa aturar l'activitat en dues clíniques de reproducció assistida, que temen responsabilitats penals o civils en els processos que no acabin amb èxit

Redacció/AgènciesActualitzat

Sentència inèdita als Estats Units pel que fa a la fecundació in vitro. El Tribunal Suprem d'Alabama ha resolt que els embrions congelats són criatures. Això podria obrir la porta a considerar que, si es destrueixen, s'estigui cometent un delicte contra la vida.

Les conseqüències imprevisibles d'aquesta resolució judicial han provocat que dues clíniques de reproducció assistida --de moment-- d'aquest estat hagin començat a aturar l'activitat.

Pacients i professionals no saben encara si es poden enfrontar a responsabilitats penals o civils, especialment en el cas dels processos que no acabin en un embaràs amb èxit.
 

Destrucció accidental d'embrions

Tot va començar fa 4 anys. En una clínica es van destruir accidentalment embrions congelats i les tres parelles propietàries van posar una demanda per mort injusta.

Van perdre el cas en una primera instància judicial, però el Suprem d'Alabama els ha donat la raó. En una sentència que cita la Bíblia, diu que la llei és aplicable a totes les criatures no nascudes, independentment d'on siguin, i que els embrions congelats són criatures. 

"Els nens no nascuts són nens, sense excepció pel seu estat de desenvolupament, lloc geogràfic o qualsevol altra característica secundària"

La sentència ha portat nombroses crítiques d'organitzacions que alerten de les seves implicacions en l'àmbit nacional. Almenys un grup religiós ja està utilitzant la sentència com a precedent en un cas sobre el dret a l'avortament a Florida.

Així ho explica Dana Sussman, subdirectora executiva del grup de defensa legal Pregnant Justice:

"Això és part d'una marxa llarga i estratègica cap a l'afermament d'aquesta ideologia de la personalitat fetal, que és al centre del control de les embarassades i les seves decisions"

 

Es basa en el llenguatge antiavortament de l'estat

La decisió judicial, sense precedents, declara que els que destrueixin un embrió congelat es poden considerar responsables de la seva mort, i es recolza en el llenguatge antiavortament de la Constitució de l'estat.

Barbara Collura, presidenta de l'Associació Nacional d'Infertilitat, alerta dels riscos que això comporta.

"Els embrions es congelen i es guarden durant anys, perquè la gent que té un diagnòstic de càncer o segueix tractaments els vol conservar. Ara quin és l'estatus d'aquests embrions a Alabama? Qui en té els drets? 

Segons l'Associació Mèdica d'Alabama, la resolució suposa que els especialistes en fertilitat tinguin "un enorme potencial de responsabilitat civil", ja que els embrions poden fer-se malbé o tornar-se inadequats per l'embaràs en qualsevol moment del procés de fecundació in vitro. 
 

Dues clíniques de fertilitat aturen les fecundacions in vitro

Aquesta incertesa és la que ha fet que la clínica més important d'Alabama aturi temporalment tots els processos de fecundació in vitro. Se n'ha sumat una segona al cap de poques hores.

És una decisió, per ara, temporal. Almenys, fins que s'estudiï bé si la sentència farà penalment responsables els professionals i els pacients en els casos en què les fecundacions no acabin amb èxit. 

Collura recorda que l'evidència científica no dona suport a les afirmacions de la sentència:

"Dir que cada un dels embrions és una criatura és incorrecte, va contra la ciència i és una falta de respecte per totes les persones nascudes gràcies a la fecundació in vitro."

Alabama ja és un dels estats que prohibeix l'avortament sense cap excepció. Per contra, també és un dels 21 estats del país on encara està vigent la pena de mort.

 

ARXIVAT A:
Estats Units
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut