Imatge de la pedra que ha caigut entre Castelldans i Puigverd de Lleida (Cedida per Jaume Gardeñes)

Una pedregada malmet unes 750 hectàrees de fruiters a Lleida en plena campanya de la fruita

Ha caigut pedra de la mida d'un euro en algunes zones i els pagesos esperen poder accedir a les finques per valorar danys en la collita de fruita de pinyol i de llavor

RedaccióActualitzat

Una tempesta acompanyada de pedra ha escombrat aquest dimarts al migdia les comarques de Ponent i ha ocasionat danys en unes 752 hectàrees de cultius de fruita on aquests dies encara s'estan collint moltes varietats de fruita de pinyol i de llavor.

El front ha entrat des de l'Aragó després de la una del migdia i ha descarregat de forma intensa en comarques com el Segrià, les Garrigues, el Pla d'Urgell i el sud de la Noguera, amb pedres d'entre 0,5 i 2 centímetres --de la mida d'un euro--. 

Al Segrià se n'han vist afectats municipis com Aitona, Soses, Albatàrrec, Alcarràs, Puigverd de Lleida i Artesa de Lleida; a les Garrigues, Castelldans i les Borges Blanques; i a la Noguera, Algerri i Albesa.

Pedres de la mida d'un euro a Seròs, al Segrià (Cedida per @albertdmcat)

Més de 750 hectàrees afectades, amb danys de fins al 100%

La tempesta ha afectat unes 752 hectàrees de cultius de fruita, segons les primeres estimacions dels tècnics del Departament d'Agricultura. Els danys oscil·len entre el 30 i el 100%, i els municipis més afectats són Castelldans i Juneda, a les Garrigues.

A banda de la fruita dolça, també hi ha hagut danys de fins al 30% en fruita seca i també en cultius d'olivera

Cal tenir en compte que la collita de la fruita està molt avançada en llocs com el Segrià o el Baix Segre, on només queda aproximadament un 20% de collita de pinyol i algunes varietats de pera ja estan recol·lectades.

Està previst que la companyia estatal d'assegurances, Agroseguro, comenci divendres a peritar els danys. 

El responsable nacional de fruita dolça de la Unió de Pagesos, Jaume Gardeñes, ha explicat que "ha caigut molta pedra i la fruita que s'havia de collir ara té afectacions del 100%".

Gardeñes ha explicat que en algunes zones de les Garrigues encara els faltaven per collir la meitat de les pomes i que no arriben al 5% les finques que tenen instal·lades xarxes de protecció contra la pedra.

Pedra acumulada a les xarxes que protegeixen una minoria de les finques agrícoles (3Cat)


Complicacions de trànsit, arbres caiguts i més de 700 abonats sense llum

Les fortes precipitacions han inundat puntualment alguns camins com el que va de Castelldans a Juneda, i els Bombers han fet diversos serveis, sobretot per arbres caiguts.

La tempesta ha deixat uns 720 abonats sense llum a les Garrigues aquest dimarts a la tarda, sobretot a l'Albi. En aquest municipi han hagut de desallotjar la piscina municipal cap a quarts de quatre i encara no se sap si podrà tornar a obrir aquest dimecres.

A més, la tempesta ha ocasionat problemes a l'autopista AP-2, on els vehicles miraven de refugiar-se sota els ponts entre l'Albi i Vinaixa, com es pot veure en les imatges d'aquesta càmera de Trànsit.

 

Les temperatures cauen en picat

L'entrada de tempestes ha comportat una davallada notable de la temperatura en uns municipis que portaven diversos dies amb registres pròxims o superiors als 40 graus.


L'estació meteorològica de Lleida-La Femosa ha registrat 22 litres en menys de 30 minuts.
 

Activada l'alerta per inundacions

Protecció Civil de la Generalitat ha activat l'alerta del pla Inuncat per l'avís de pluges intenses a tot el territori aquest dimarts i, principalment, aquest dimecres, amb possibilitat de tempestes i episodis de temps violent, sobretot pedra i algunes ventades.

Aquest dimecres es preveuen pluges intenses. Es poden superar els 40 litres per metre quadrat a alguns punts del territori, amb menys probabilitat al Pirineu i l'Empordà.


Una tempesta sorprèn els banyistes al Port de la Selva i Llançà

Una altra tempesta amb fort vent, pluja i calamarsa ha enxampat per sorpresa, aquest dimarts a la tarda, els banyistes i les embarcacions que es trobaven a l'aigua al Port de la Selva i Llançà, a l'Alt Empordà.
 


La tempesta ha fet bolcar un catamarà petit a la badia del Port de la Selva i ha fet que un veler acabés xocant contra els vaixells que eren al Club Nàutic.
 

 


Els socorristes de la platja Gran han hagut de treure diversos nens que eren a l'aigua amb una embarcació pneumàtica i s'han viscut moments de caos perquè alguns pares i mares no trobaven els seus fills. Finalment, tot ha quedat en un ensurt.
 


Els Bombers de la Generalitat han rebut quatre avisos de Llançà i quatre del Port de la Selva per rescats marítims, però quan han arribat no han hagut de socórrer ningú perquè les persones en perill havien pogut sortir de l'aigua amb l'ajuda d'altres persones.

En total, els bombers han rebut quaranta avisos a les comarques gironines, la majoria per branques i arbres caiguts, com a Sant Pere Pescador i Girona, però no hi ha hagut cap afectació important.
 

 

ARXIVAT A:
MeteorologiaAgricultura
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut