L'obra representa un miracle atribuït a Sant Martí
L'obra representa un miracle atribuït a Sant Martí (Ecomuseu de les Valls d'Àneu)
Catalunya migdia

Una peça del retaule d'Escalarre espoliat torna al Pallars després d'un segle de peripècies

La Generalitat ha comprat el fragment, que es va trobar per casualitat en un antiquari del barri de Gràcia de Barcelona, i ara s'exposarà a l'Ecomuseu de les Valls d'Àneu

Enllaç a altres textos de l'autor

Eloi Barrera

Corresponsal de Catalunya Ràdio al Pirineu Central

@EloiBarrera
Actualitzat

L'any 1903, Joaquim Morelló --un farmacèutic nascut a Esterri d'Àneu-- va fotografiar el retaule major gòtic de Sant Martí d'Escalarre. Morelló, que vivia a Barcelona, era aficionat a la muntanya, i és per això que aquesta foto va anar a parar a l'arxiu del Centre Excursionista de Catalunya. 

Fotografia del retaule feta per Morelló l'any 1903 (Arxiu Centre Excursionista de Catalunya)

Aquesta fotografia va ser clau a l'hora de saber de l'existència d'aquest retaule. La va trobar l'historiador de l'art i professor de la Universitat de Lleida Albert Velasco, que va començar a investigar què se n'havia fet, d'aquella peça gòtica.


Estirant el fil

El primer que es va localitzar van ser dos fragments del retaule que havien anat a parar al Museu de la Universitat de Harvard, als Estats Units. Hi van arribar de la mà d'Arthur Kingsley Porter, un catedràtic de la mateixa universitat que era expert en arquitectura i escultura romàniques. 

Aquest professor havia comprat les dues peces del retaule a un antiquari de Verona l'any 1913. Gràcies a la documentació que es conserva al museu nord-americà, s'ha pogut arribar a la conclusió que la peça gòtica va viatjar íntegra fins a Itàlia i que va ser l'antiquari de Verona qui posteriorment la va vendre a trossos a col·leccionistes d'art d'arreu del món.


Una peça del trencaclosques, a Barcelona

Després de donar voltes per mig món, un dels fragments del retaule d'Escalarre ha aparegut en una botiga d'antiguitats de Barcelona, concretament a Palau Antiguitats, a tocar dels Jardinets de Gràcia. L'antiquari que la regenta, Albert Martí Palau, el va adquirir en una subhasta a Suïssa i al catàleg no es donava cap dada sobre la seva procedència.

La peça recuperada, doncs, serà la primera de tot el conjunt que s'ha aconseguit repatriar al Pallars més d'un segle després de sortir-ne. És una taula de fusta --de 90 per 75 centímetres-- que el Departament de Cultura ha comprat per 25.000 euros, seguint el consell tècnic de Jordi Abella, director de l'Ecomuseu de les Valls d'Àneu:

"Hi ha aquesta sensació que molt del patrimoni pirinenc ha anat comercialitzant-se i desapareixent. Per això ens va semblar una bona oportunitat que això retornés, com un símbol, al territori."

El fragment, però, no tornarà a la seva ubicació original, a l'església d'Escalarre, sinó que es dipositarà a l'Ecomuseu d'Esterri d'Àneu, molt a prop de la petita església d'on va sortir a començaments del segle XX. 


Com era el retaule?

El retaule major gòtic de l'església de Sant Martí d'Escalarre, al Pallars Sobirà, va ser obra del Mestre de Son --població de la mateixa comarca-- i representava un miracle d'aquest sant. Feia 6 metres d'alçada i 4 d'amplada i combinava la pintura a l'oli amb el daurat del pa d'or.

Fragment del retaule recuperat (Ecomuseu de les Valls d'Àneu)

Abans d'exposar la peça recuperada a l'Ecomuseu d'Esterri d'Àneu, un equip de restauradors n'estudiarà l'estat de conservació per decidir si cal fer alguna actuació al suport de fusta o a la mateixa pintura.

 

ARXIVAT A:
ArtPatrimoni
Anar al contingut