Vista aèria d'una erupció a Islàndia l'agost del 2024
L'erupció volcànica s'ha produït a la fila de cràters Sundhnúksgígar, que es van reactivar el 2021 després de 800 anys inactius (Reuters)

Una nova i espectacular erupció volcànica a Islàndia expulsa lava per una fissura de 4 km

L'aeroport funciona amb normalitat, però ha calgut tornar a evacuar el poble pesquer de Grindavík, on al gener la lava va destruir cases i molts habitants no hi han tornat

Redacció/Agències

A Islàndia, una erupció volcànica ha començat a expulsar lava i fum aquest dijous a la nit per una fissura de gairebé quatre quilòmetres de llarg a la península de Reykjanes, al sud-oest del país. El fenomen s'ha produït després d'un seguit de terratrèmols. 

Les autoritats han tornat a ordenar l'evacuació del poble pesquer de Grindavík, on una altra erupció al gener va destruir algunes cases i part dels seus 4.000 habitants encara no hi han tornat. Des del desembre passat hi ha hagut sis erupcions a la zona.

La zona nord de l'erupció és la que concentra més activitat (Reuters)

A més de Grindavík, també s'ha evacuat la central d'electricitat geotèrmica de Svartsengi, i el centre termal Llacuna Blava, famós per les seves grans piscines d'aigua calenta a l'aire lliure. 

L'Oficina Meteorològica d'Islàndia recull l'avís al seu web i explica que l'episodi va començar dijous a les 21.26, hora local. Segons l'organisme, no s'han observat rius de lava cap al sud, en direcció a Grindavík, i l'activitat principal es concentra a la part nord de la fissura.

De moment, l'erupció tampoc no està afectant el trànsit aeri i tots els vols operen amb normalitat a l'aeroport de Keflavík, el més important del país. 

La fissura que s'ha obert aquest dijous a la nit fa 3,9 quilòmetres de llarg (Reuters)

L'erupció s'ha produït a la fila de cràters Sundhnúksgígar i s'ha sobreposat a altres erupcions recents, en un sistema volcànic que no té un cràter central, però que entra en erupció obrint fissures gegants en el terreny.

Són erupcions efusives, en les quals la lava flueix constantment, molt diferents de les explosives, que llancen núvols de cendra al cel i sí que poden obligar a tancar el trànsit aeri. La primera d'aquesta sèrie va ser el 19 de desembre.

El 14 de gener va ser la segona, la més pròxima a Grindavík, on va destruir unes quantes cases, la tercera el 9 de febrer, la quarta el 17 de març i la cinquena el 30 de maig. Són erupcions que també han destruït carreteres, conduccions d'aigua calenta i instal·lacions elèctriques.

La península de Reykjanes ha registrat sis erupcions volcàniques des del desembre (Reuters)

Una zona volcànicament inactiva durant 800 anys

La península de Reykjanes no havia registrat cap erupció en els últims 800 anys, però el març del 2021 es va produir una reactivació geològica i, des d'aleshores, ja se n'han comptabilitzat nou.

Els experts alerten que la situació es podria repetir durant dècades o segles, i per això les autoritats del país han construït barreres artificials per redirigir els fluxos de lava lluny de la planta d'energia, el centre termal i el poble de Grindavík.

Islàndia té 33 volcans actius, més que cap altre país d'Europa. Això ha convertit aquesta illa en una destinació privilegiada per al turisme volcànic, que permet als visitants veure de prop aquest espectacle natural.

La lava ha començat a fluir després d'un seguit de terratrèmols (Reuters)
ARXIVAT A:
Meteorologia
Anar al contingut