Una nova combinació de fàrmacs millora resultats en alguns càncers de pulmó amb mal pronòstic

Oncòlegs del Vall d'Hebron identifiquen una innovadora combinació de medicaments amb beneficis en el tractament d'un subgrup de pacients amb càncer de pulmó

RedaccióActualitzat

L'Institut d'Oncologia Vall d'Hebron ha presentat una nova combinació de fàrmacs per a casos molt concrets de càncer de pulmó. La presentació de l'assaig s'ha fet a la trobada anual de la Societat Americana d'Oncologia Clínica (ASCO), el congrés més important d'oncologia que es fa aquests dies a Chicago.

Un dels canvis més importants per millorar la supervivència dels pacients amb càncer ha estat l'anàlisi molecular dels tumors. Es tracta d'aprofundir més en la medicina de precisió.

En aquest cas, l'assaig s'ha fet amb pacients amb una mutació al tumor coneguda, l'EFGR, i biomarcadors d'alt risc. Són el 15% dels càncers de pulmó, més freqüent en persones no fumadores.
 

Combinar un anticòs i un fàrmac

En aquest grup de pacients, la combinació de l'anticòs amivantamab i el fàrmac anti-EGFR lazertinib ha demostrat beneficis clínics davant del tractament estàndard.

Enriqueta Felip, cap de la Secció d'Oncologia Vall d'Hebron i de la Unitat de Tumors Toràcics, explica que els avenços en l'anàlisi i els tractaments ja ha canviat radicalment el pronòstic:

"Ja tenim un tractament personalitzat, però també amb aquests tumors hem d'aconseguir millores perquè també tenim resultats molt bons, però els tumors també es fan resistents."

En nou tractament té més bons resultats, però també més toxicitat (3Cat)

El que han fet ara és comparar el tractament estàndard amb una combinació d'aquest tractament al qual s'ha sumat un anticòs. S'incorporarà a la pràctica clínica perquè té més bons resultats, però també més toxicitat, i això obliga a triar bé a qui se li aplica. 
 

S'aplicarà a un grup de pacients amb pitjor pronòstic

Veient els resultats, on creuen que cal plantejar aplicar-lo és en subgrups concrets de pacients de pitjor pronòstic: amb metàstasi al cervell o al fetge, els que tenen alhora una altra mutació concreta o els que tenen ADN del tumor circulant per la sang. 

Com explica la doctora Felip, "no és una foto fixa, són petits passos que al final fan que la seqüència del tractament hagi millorat molt en els últims anys i seguirà sent així".

Catalunya va ser pionera en l'anàlisi molecular dels tumors. Això ha permès definir cada vegada més subgrups de pacients, determinar els tractaments més efectius, i contribuir a continuar avançant en la recerca per trobar nous tractaments com aquest.

Catalunya és pionera en l'anàlisi molecular dels tumors, que permet determinar els tractaments més efectius (3Cat)
ARXIVAT A:
SalutCàncerInvestigadors catalans
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut