Una nena plorant a la frontera entre Mèxic i els EUA, Premi World Press Photo 2019
La imatge guanyadora del World Press Photo 2019 (John Moore / Getty Images)

Una nena plorant a la frontera entre Mèxic i els EUA, Premi World Press Photo 2019

Una sèrie d'imatges de la caravana de migrants guanya el guardó a història periodística mundial de l'any

Actualitzat

Una imatge de la caravana de migrants, amb una nena plorant a la frontera entre Mèxic i els Estats Units, ha guanyat el premi a millor fotografia de l'any al World Press Photo.

El jurat de la 62a edició dels guardons ha considerat la imatge, del nord-americà John Moore, com "la foto de premsa mundial de l'any" i ha celebrat que hagi representat "una protesta pública per la polèmica pràctica" implantada pel govern dels Estats Units de separar els menors migrants de les seves famílies. Això, però, no li va arribar a passar a la protagonista de la imatge, la nena Yanela Rodríguez, que viatjava amb la seva mare, Sandra.

Moore va fer la foto la nit del 12 de juny de 2018 al sud de Texas, a la vall del Río Grande, entre Mèxic i els EUA. El fotògraf viatjava amb un grup d'agents fronterers quan van trobar diverses famílies que es dirigien als Estats Units. Els funcionaris de frontera els van traslladar a un centre de sol·licitants d'asil.

 

Moore en el moment de recollir el guardó (EFE)

 

La protagonista és una nena que plorava mentre els agents la detenien. Igual que a la resta de migrants, la van obligar a entregar les pertinences, els documents i fins i tot els cordons de les sabates. Quan un agent va registrar la seva mare, va deixar un moment la nena, que va començar a plorar desconsoladament. Aquest va ser el moment que va captar Moore, una imatge que va ocupar portades de diversos mitjans, entre d'altres la revista Time.

 

 

Per Moore, la fotografia representa "un exemple visual de la política de tolerància zero" de l'administració de Donald Trump.


La caravana de migrants, millor història periodística

En la mateixa línia, el World Press Photo ha escollit com a història periodística mundial de l'any la sèrie "La caravana migrant", de Pieter Ten Hoopen, que documenta la principal marxa d'immigrants de l'any, amb més de 7.000 persones, incloent-hi 2.300 nens.

 

Famílies que viatgen amb la caravana de migrants hondurenys es banyen, renten la roba i descansen al riu Novillero, a prop de San Pedro Tapanatepec, a Mèxic. (Pieter Ten Hoopen/Agencia VU)

 

En la categoria de notícies s'ha imposat la mort del periodista Jamal Khashoggi. La foto guanyadora ha estat una imatge de Chris McGrath amb un grup de periodistes captant el moment de l'arribada d'investigadors saudites al consolat d'Istanbul.

 

Desenes de periodistes capten el moment en què investigadors saudites arriben al consolat d'Aràbia Saudita a Istanbul (Chris McGrath / Getty Images)

 

En la categoria de natura, la imatge premiada ha estat la foto de diverses granotes envoltades d'ous intentant sortir a la superfície després d'haver estat llençades a l'aigua amb les potes arrencades. Pel que fa a la sèrie fotogràfica, s'ha distingit un reportatge d'un camp d'entrenament de falcons a Abu Dhabi, publicat a National Geographic.

 

Granotes amb les potes arrencades intenten sortir a la superfície després d'haver estat llençades a l'aigua (Bence Maté / Covasna)

 

Camp d'entrenament de falcons a Abu Dhabi, als Emirats Àrabs (Brent Stirton / Getty Images per a National Geographic)

 

En temes contemporanis s'ha guardonat la sèrie de fotografies sobre la lluita dels partidaris del dret a l'avortament durant la campanya prèvia al referèndum a Irlanda.:

 

Els partidaris del dret a l'avortament a Irlanda fan servir l'art per acabar amb els tabús de la societat conservadora (Olivia Harris)

 

La lluita contra la caça furtiva, millor foto en medi ambient

En la categoria de medi ambient, la imatge de la jove Petronella Chigumbura ha estat la guanyadora. Chigumbura forma part d'un grup de guardaboscos del Parc Natural de Phundundu, a Zimbàbue, integrat només per dones, que persegueix els caçadors de la zona. La foto de Brent Stirton també era una de les nominades a millor imatge de l'any.

 

Brent Stirton recull la caça furtiva a Zimbàbue (Getty Images)

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

El World Press Photo ja té guanyadors: 1. Foto de l'any: La Yanela plora mentre escorcollen la seva mare, Sandra Sánchez, a la frontera entre Mèxic i els Estats Units a Texas. Hi han arribat des d'Hondures. John Moore, Getty Images. 2. Natura: Granotes amb les potes arrencades intenten sortir a la superfície després d'haver estat llençades a l'aigua. Estan envoltades d'ous. Covasna, a Romania. Bence Maté. 3. Entorn: Petronella Chigumbura, membre d'una unitat contra caçadors furtius integrada només per dones, participa en una formació de camuflatge al Parc Natural de Phundundu, a Zimbàbue. Brent Stirton, Getty Images. 4. Foto de l'any (sèrie): Famílies que viatgen amb la caravana de migrants hondurenys es banyen, renten la roba i descansen al riu Novillero, a San Pedro Tapanatepec, a Mèxic. 5. Retrat: Diarra Ndiaye, Ndeye Fatou Mbaye i Mariza Sakho segueixen les indicacions de l'estilista Adama Paris, sota la mirada curiosa dels habitants de la medina de Dakar, al Senegal. Finbarr O'Reilly. 6. Temes contemporanis: Els partidaris del dret a l'avortament a Irlanda fan servir l'art per acabar amb els tabús de la societat conservadora. En aquesta obra d'Alice Maher es pot llegir: "El nostre treball suavitza els altres". Olivia Harris. 7. Notícies: Desenes de periodistes capten el moment en què investigadors saudites arriben al consolat de l'Aràbia Saudita a Istanbul després de la desaparició del periodista Jamal Khashoggi. Chris McGrath, Getty Images. 8. Esports: Responent a la pressió, el govern de Teheran autoritza algunes dones, seleccionades, a assistir als partits de futbol internacionals. Estan en graderies separades. Estadi Azadi a Teheran, a l'Iran. Forough Alaei. 9. Natura (sèrie): Camp d'entrenament de falcons a Abu Dhabi, als Emirats Àrabs. Aquest tipus de caça mil·lenària és patrimoni immaterial de la humanitat. Brent Stirton, Getty Images per a National Geographic. 10. Entorn (sèrie): Un noi orfe passa davant d'un mur amb dibuixos d'armes a Bol, al Txad. Marco Gualazzini, Contrasto. Les imatges es podran veure al @cccb_barcelona del 27 d'abril al 26 de maig. Barcelona serà de les primeres ciutats del món a exposar-les. #WPPH2019

A post shared by 324cat (@324cat) on

 

 

Barcelona serà una de las primeres ciutats del món que exposaran les fotografies. Tant les guanyadores com les finalistes es podran veure al CCCB del 27 d'abril al 26 de maig.

 

 

Anar al contingut