Barcelona

Manifestació massiva, però no tant com altres anys, en "la Diada més difícil"

La Guàrdia Urbana xifra en 600.000 els assistents a la mobilització, per sota del milió que hi va comptar tant l'any passat com el 2017

Irene Vaqué ReigActualitzat

L'independentisme ha tornat a sortir al carrer, en la vuitena Diada amb gran manifestació d'aquest espai polític, però ho ha fet de forma no tan massiva com els últims anys. Si la Guàrdia Urbana va parlar d'un milió de manifestants tant l'any passat com el 2017, aquest cop els ha xifrat en 600.000. L'organització ha seguit la política de l'any passat de no donar xifres.

Aquesta disminució s'ha fet visible especialment a la plaça d'Espanya, l'epicentre de la mobilització convocada per l'ANC amb el suport d'Òmnium i l'AMI, on poc abans de les 5 de la tarda encara es veia espai per omplir.



La mobilització d'aquest 2019, amb el lema "Objectiu independència", ha estat precedida per les discrepàncies entre partits i entitats sobiranistes, que han portat l'ANC a deixar les formacions fora de la primera línia de la concentració. I també quan falten pocs dies perquè es faci pública la sentència del judici del procés.

La gentada ha dibuixat un estel amb el centre a la plaça d'Espanya de Barcelona, amb extensions als carrers que hi porten: la Gran Via, el Paral·lel, l'avinguda Maria Cristina, el carrer Tarragona i el de la Creu Coberta. A la primera fila, familiars de presos i exiliats.

L'ambient ha estat festiu i reivindicatiu, amb crits d'"independència", "llibertat presos polítics" o "ho hem tornat a fer", entre altres, que s'han intensificat a les 17.14, quan, com és habitual, ha arrencat l'acte:

 

 

"Hem tornat a desbordar Barcelona"

A l'inici de l'acte central, que conduït l'actor David Bagés, l'organització ha celebrat l'afluència a la mobilització:

"Aquí ningú no abaixa els braços. Seguim determinats. Hem tornat a desbordar Barcelona. No era fàcil. Ho hem tornat a aconseguir, perquè la gent mai no falla."

Bagés ha apel·lat a la unitat dels partits independentistes i ha remarcat que el poble ha persistit:

"Quan se'ns ha demanat que hi siguéssim, mai no hem fallat. Ara nosaltres demanen als partits i institucions que hi siguin. No podeu fallar-nos més."

Els discursos següents, per boca de personalitats com Carme Sansa, Ada Parellada i Lluís Llach, entre altres, han reiterat la crida a la unitat independentista. El cantautor de Verges ha destacat que la voluntat dels manifestants es manté intacta:

"Mai no renunciarem al dret a escriure i viure la nostra historia pròpia. Mai. Que ho escoltin bé i que ho escoltin per sempre. Deia Joan Fuster que la política, o te la fas, o te la fan. Doncs és hora d'arromangar-nos i fer política col·lectivament. Només així tindrem l'estat que desitgem."

 

L'epicentre de la mobilització, a les 17.14

L'independentisme ha tornat a treure una gentada al carrer

La concentració a la cruïlla del passeig de Gràcia amb la Gran Via, uns minuts abans de les 17.00

 

Estelades, un pilar i samarretes turquesa a la plaça d'Espanya, a les 17.07

 

 

Una estelada gegant a la mobilització de la Diada (Albert Gea/Reuters)


Sense "performance"

Els manifestants, aquest any amb samarreta de color turquesa, no han hagut de fer cap acció concreta, a diferència de les altres "perfomances" de la Diada. Alguns han expressat que aquest any els havia costat més mobilitzar-se, pel desencís de veure les divergències entre les principals organitzacions independentistes. "Si els polítics no fan res, ho hem fer el poble", deia a tall d'exemple en Mariano, un manifestant de Nou Barris.

Segons l'ANC, 450.000 persones s'han inscrit a la manifestació. I les assemblees locals han enviat més de 1.300 autocars a Barcelona.

A les 4 de la tarda, l'afluència a la plaça d'Espanya començava a ser elevada, però encara es podia circular amb molta comoditat i amplitud per la zona. Aquesta és la imatge aèria que oferia la plaça a aquella hora.

Ambient a la plaça d'Espanya a les 16.00


ANC: "Era la Diada més difícil"

L'acte central de la concentració s'ha dividit en tres blocs. El primer missatge ha reflectit la diversitat de la societat civil i ha estat marcat per la reivindicació d'unitat estratègica.

El segon ha plantejat què podem fer com a societat. En aquest espai hi han tingut cabuda des de la refermació de la no violència i la desobediència civil fins a ser conscients del poder que tenen els consumidors. "Tu ets eina de país. Mai no renunciarem als nostres drets", han proclamat des de l'escenari l'actor Jaume Comas i la cantautora Meritxell Gené.

Elisenda Paluzie, presidenta de l'Assemblea, en el discurs de la manifestació (ACN)


Un tercer missatge, adreçat al govern i al Parlament, l'han donat els líders de les entitats sobiranistes.

La presidenta de l'ANC, Elisenda Paluzie, ha agraït la participació a la manifestació, que ha definit com "la Diada més difícil de totes les que hem organitzat des de l'Assemblea". Ho ha justificat perquè "s'han fet algunes passes enrere" després d'haver aconseguit organitzar l'1-O i d'haver-hi "presos, exilitats i represaliats" des de fa dos anys. Entre aquestes passes, que des de files republicanes es qüestioni la legimitat del referèndum.

Paluzie ha advertit que l'independentisme continuarà "dempeus" i que espera "tornar el cop" que preveu rebre del Suprem:

"La sentència té l'objectiu d'aixafar el moviment independentista. Avui els demostrem que estem dempeus. Rebrem el cop d'aquesta sentència, perquè dempeus i agenollats aguantem millor el cop i, fins i tot, el podrem tornar."

El president de l'Associació de Municipis per la Independència, Josep Maria Cervera, ha insistit en la petició d'unitat:

"Hem de ser capaços de traçar una estratègia col·lectiva. Ho necessitem per respondre la sentència si és condemnatòria."

Per la seva part, el vicepresident d'Òmnium Cultural, Marcel Mauri, ha reclamat "no perdre's en batalles estèrils" i tenir "sentit d'estat". I ha proclamat el lema "ho tornarem a fer", que l'entitat ha abanderat des que el seu president, Jordi Cuixart, va afirmar-ho al final del judici del procés:

"Ho tornarem a fer. Tornarem a exercir tots i cadascun dels drets que siguin condemnats, perquè quan la  injustícia és la lliei, la desobediència civil és un dret i no renunciarem a defensar els nostres drets amb la lluita no violenta."

Al final de l'acte, que s'ha tancat amb el cant d'Els Segadors, el moviment Tsunami democràtic ha desplegat pancartes de les torres venecianes, amb frases com "organitzem la resposta a la sentència":

 

Castellers al costat de les Arenes

 

Estelades i samarretes turquesa a la plaça d'Espanya abans de la manifestació

ARXIVAT A:
11SProcés catalàANCÒmnium CulturalIndependència
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut