Tomiko Itooka és la persona de més edat al Japó des de finals de l'any passat (Gerontology Research Group)

Una japonesa amant de l'alpinisme, la persona més vella del món després de la mort de Branyas

Tomiko Itooka, de 116 anys, va néixer a la ciutat d'Ashiya, a la prefectura de Hyogo, on segueix vivint

La japonesa Tomiko Itooka, de 116 anys, s'ha convertit en la persona més vella del planeta després de la mort de la catalana Maria Branyas.

Així consta en el registre de l'organització Gerontology Research Group, que fa un seguiment actualitzat dels anomenats supercentenaris --les persones que superen els 110 anys-- arreu del món.

Fins aquest dimarts, Maria Branyas encapçalava la llista. Amb la seva defunció als 117 anys i 168 dies, la coneguda com a Super Àvia Catalana ha arribat a ser la desena persona més longeva de la història --des que se'n tenen registres.


Afició a l'alpinisme fins als 100 anys

Tomiko Itooka va néixer el 1908 a la ciutat d'Ashiya, a l'oest del Japó, país amb una de les esperances de vida més altes del planeta, per sobre dels 84 anys.

De fet, la japonesa és la nacionalitat més recurrent al top 10 de supercentenàries: n'hi ha quatre, enfront de dues estatunidenques, una brasilera, una britànica, una alemanya i una francesa.

Itooka és la gran de tres germans. Es va casar als 20 anys i va tenir quatre criatures, dues nenes i dos nens. Durant la Segona Guerra Mundial, va substituir el seu marit, que era al front, al capdavant d'una fàbrica tèxtil a Corea del Sud.

Es va quedar viuda el 1979 i, quan vivia a la prefectura de Nara, es va dedicar a l'alpinisme.

El maig del 2018 va celebrar el seu 110è aniversari i va esdevenir supercentenària (Gerontology Research Group)

Havent complert els setanta anys, va pujar dues vegades el mont Ontake, de més de 3.000 metres. Segons explica Gerentology Research Group, va sorprendre la persona que li feia de guia en ascendir en vambes en comptes de botes de muntanya.

Als 100 anys, continuava sent capaç de pujar les escales de pedra del santuari d'Ashiya sense fer servir bastó. El 2019, però, va ingressar en una residència de gent gran i va començar a necessitar una cadira de rodes per moure's.

El rècord de longevitat des que n'hi ha registres l'ostenta la francesa Jeanne Calment, que va morir a finals dels noranta a l'edat de 122 anys. La segueix Kane Tanaka, del Japó, que va viure 119 anys i 107 dies.

 

ARXIVAT A:
SalutJapó
Anar al contingut