La gossa "Milagros", al jutjat on va comparèixer com a testimoni

Una gossa, citada com a testimoni en un judici per maltractament animal

L'antic amo de l'animal s'enfronta a 9 mesos de presó per haver llençat la gossa malferida a les escombraries dintre d'una maleta
Actualitzat
TEMA:
Maltractament animal

Una jutgessa de Santa Cruz de Tenerife ha fet comparèixer una gossa com a testimoni en el judici contra el seu antic amo per maltractament animal, per haver-la llençat a les escombraries dintre d'una maleta.

La jutgessa del tribunal, Sandra Barrera, va demanar aquest dimarts durant el judici que passés "com a testimoni la gossa Milagros", de raça pitbull. Segons el Tribunal Superior de Justícia de les Canàries, aquesta és "una decisió inèdita, que és el primer cop que es permet".

La fiscal de Medi Ambient, Francisca Sánchez, va aclarir a la sala que "òbviament la testimoni no podia parlar", però que ho farien per ella, amb l'ajuda d'un metge forense, per exposar al tribunal les lesions que ha havia tingut i quin és el seu estat a l'actualitat.

 


La fiscal i la magistrada durant el judici on la gossa "Milagros" ha estat citada
 

 

El TSJC ha destacat la "sensibilitat especial" amb els animals tant de la magistrada com de la fiscal i valora el fet com un gest de cara a conscienciar la societat sobre el maltractament animal.

Adriana Naranjo, presidenta de l'Alberg Comarcal Valle Colino, que va recollir l'animal, reconeix que realment no era necessari que la gossa comparegués en el judici, perquè totes les lesions que va tenir fa gairebé 7 anys estan documentades al detall i actualment està totalment recuperada, però valora el gest per ajudar a "visibilitzar" aquests casos.

"Crec que és positiu perquè es prengui consciència del problema que representa el maltractament als animals."

La magistrada ha basat la decisió en l'article 337 del Codi Penal, que reconeix que un animal és un ésser viu, per la qual cosa es pot fer una avaluació forense i també la citació de l'animal per comprovar l'evolució després del maltractament que va patir.
 

A les escombraries dins d'una maleta

L'acusat en el judici és l'antic amo de la gossa Milagros, jutjat per haver llençat l'animal a les escombraries dintre d'una maleta. El processat, que va declarar per videoconferència des de Sevilla, on es troba en presó preventiva implicat en un cas de robatori, va admetre haver llençat la gossa a les escombraries, però va al·legar que pensava que era morta.
 

 


L'antic amo de la gossa,acusat de maltractament animal​, ha declarat per videoconferència al judici 
 

 

Els fets van passar el 30 d'octubre del 2012, a la capital de Tenerife, presumptament induït per la seva parella, després que la gossa va ser atacada per uns altres gossos de la seva propietat i donar-la per morta.

L'animal es va salvar del camió d'escombraries perquè uns veïns la van sentir uns grinyols al contenidor i van poder obrir la maleta, per on la gossa va treure el cap. La responsable de l'alberg d'animals ha explicat al judici com van trobar la gossa.

"Quan la van treure, la gossa estava en xoc. Havia estat tancada en una maleta en què gairebé no hi cabia i on no podia ni respirar. Vam veure que tenia el cos ple de mossegades d'altres gossos."

El perit forense ha afegit que no hi havia la possibilitat de donar la gossa per morta, com ha al·legat l'acusat, i que diversos testimonis van sentir grinyols i van veure com l'acusat portava una maleta amb un gos que es movia amb dificultat.

L'Alberg Comarcal Valle Colino es va fer càrrec de l'animal, fins que es va recuperar i després van aconseguir que fos adoptada per una família amb la qual Milagros continua vivint. L'alberg va interposar la demanda per maltractament animal contra l'acusat.
 

 

 


La gossa "Milagros" quan va ser trobada en una maleta a les escombraries

 


Entre 9 mesos i un any de presó

L'actual propietària ha definit la gossa Milagros com a "carinyosa i submisa". Mentre que el fiscal demana per al seu antic propietari 9 mesos de presó i 2 anys d'inhabilitació per treballar amb animals per un presumpte delicte de maltractament animal. L'acusació particular eleva la petició de pena a un any de presó i tres d'inhabilitació.

Si és condemnat, el fiscal ja ha avançat que exigirà que compleixi la pena sense cap tipus de suspensió. El judici ha trigat gairebé 7 anys a fer-se per, entre altres raons, el fet que l'acusat va estar un temps en parador desconegut, fins que va ser detingut per robatori, cosa que ara el manté en presó preventiva a Sevilla.

ARXIVAT A:
Maltractament animal Judicial
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut