El tresor estava enterrat en una casa del segle XVIII de la ciutat de Hull, a North Yorkshire (Spink and Son)
Regne Unit

Una fortuna sota la cuina: fan obres a casa i troben 865.000 euros en monedes d'or

Els propietaris, veïns de North Yorkshire, al Regne Unit, van trobar 264 monedes de més de tres segles d'antiguitat que han venut, en lots petits, en una subhasta

Virgínia Arqué NuenoActualitzat

Fer obres a la cuina ha suposat a una parella del Regne Unit, que vol mantenir l'anonimat, guanyar una petita fortuna.

Amagades sota uns taulons de fusta hi van trobar, fa 3 anys, un tresor en monedes antigues, que ara s'han venut en una subhasta per més de 850.000 dòlars (uns 865.000 euros).

Les monedes s'han venut totes en subhasta, d'una en una o en lots petits, a compradors de tot el món (Spink and Son)

La seva peculiar història va començar el juliol del 2019, quan feien obres per restaurar casa seva, una propietat del segle XVIII del comtat de North Yorkshire.

En aixecar el terra de la cuina, van topar amb un objecte de metall, que primer els van semblar restes d'un cablejat elèctric, però que va resultar ser una llauna amb velles monedes d'or, d'uns 300 anys d'antiguitat de mitjana.

La parella que va fer la troballa ha volgut mantenir l'anonimat (Spink and Son)

En total n'hi havia 264, algunes amb més de 4 segles d'antiguitat, que ara s'han venut en una subhasta a desenes de compradors de tot el món, que n'han pagat un total de 852.380 dòlars, quan s'havien valorat en uns 231.000.

Es creu que el tresor pertanyia a una rica família de comerciants que van viure a la casa fins al 1745 (Spink and Son)

Per Gregory Edmund, l'especialista en monedes antigues de Spink and Son, la casa de subhastes que s'ha encarregat de la catalogació i venda d'aquest petit tresor, es tracta d'un cas únic en molts aspectes: per la història de les monedes, per la manera com es van descobrir i per l'oportunitat poc freqüent que comprar-les en petits lots o d'una en una en una subhasta.

"Mai havia rebut una resposta com aquesta en cap subhasta", ha confessat.

"Les monedes potser són ordinàries en si mateixes, però la història és extraordinària, i això és el que ha permès que aconseguim aquest resultat tan al·lucinant"

Els propietaris encara no s'ho creuen, assegura Gregory Edmund, que destaca que aquesta és una de les troballes més grans de monedes d'or antigues de les quals es té constància arqueològica al Regne Unit.

Guinea de la Reina Anna, del 1705(Spink and Son)

Algunes estan en mal estat i d'altres ni tan sols van ser ben encunyades, però fins i tot aquestes s'han venut per preus de rècord.

Guinea del rei Carles, amb el nom mal escrit però una de les més valorades (Spink and Son)

Segons els experts, les monedes són d'entre els anys 1610 i 1727, des del regnat del rei Jaume I d'Anglaterra fins al rei Jordi I.

Originàriament van pertànyer al matrimoni format per Joseph i Sarah Fernley-Mainster, una família de rics comerciants de ferro, fusta i carbó que vivien a la ciutat de Hull i que, per alguna raó, van decidir amagar el botí a casa seva.

La família Fernley-Mainster va viure a la casa on s'han trobat les monedes fins al 1745.

 

 

ARXIVAT A:
PatrimoniRegne Unit
Anar al contingut