Els veïns es van trobar les portes del parc tancades dilluns (Verdes Equo Manzanares el Real)

Una duquessa es queda un parc infantil a Madrid i el tanca després de 50 anys d'ús públic

Els veïns i veïnes de Manzanares el Real s'han organitzat per reclamar una solució que permeti mantenir l'ús de parc infantil dels terrenys

Enric Botella ManubensActualitzat

Una noble en un poble petit, propietària del castell més important de la comarca, decideix reclamar uns terrenys i quedar-se per a ella el parc on juguen els nens de la vila.

Aquesta història amb elements medievals ha tingut el seu darrer episodi aquesta setmana, quan un jutjat de Madrid ha ordenat el desnonament d'un parc infantil de Manzanares el Real, obert a tothom des del 1975.

El militar Íñigo de Arteaga y Falguera, duc d'El Infante i avi de l'actual duquessa, va cedir els terrenys a l'Ajuntament del poble després de la mort de Franco amb el propòsit de fer-hi un parc infantil. La cessió es va fer de forma indefinida mentre ell visqués i amb la condició que el ducat mantingués la titularitat de l'espai.

Emplaçament del parc infantil, amb el castell nou de Manzanares a la dreta (Google Earth)

Després de la seva mort, l'any 1997, la família va reclamar la propietat del parc, que va mantenir el seu ús com a parc infantil fins al 2015, quan es va acabar la darrera pròrroga de cessió a l'Ajuntament.

Tant l'equip de govern actual com els anteriors van intentar, des d'aleshores, trobar una fórmula per seguir ocupant el terreny, però Almudena de Arteaga, escriptora i actual duquessa d'El Infante, va demandar l'Ajuntament per ocupació il·legal.


La duquessa demana 2,5 milions d'euros

José Luis Labrador, alcalde de Manzanares el Real des del 2019, ha explicat al 324.cat que el govern municipal va intentar comprar el terreny que ocupa el parc.

Segons l'alcalde, la duquessa va demanar 2,5 milions d'euros per l'espai. Per la seva banda, l'Ajuntament va encarregar-ne una taxació que va valorar el parc en 140.000 euros.

En aquell moment, el consistori va iniciar un procediment d'expropiació --primer, forçosa i després, ordinària, a petició del tribunal d'expropiacions madrileny-- que no s'ha resolt.

Ara, la justícia ha donat la raó a la duquessa i ha ordenat el desnonament del parc.

250 persones es van concentrar dimarts contra el desnonament del parc (EFE/Juan Carlos Fraile) (EFE/Juan Carlos Fraile)

Indignació veïnal

Molts veïns i veïnes de Manzanares el Real van saber d'aquesta situació dilluns, 2 de setembre, quan van trobar tancades les portes del parc. Això els va dur a organitzar una protesta per a l'endemà mateix, en què van reclamar una solució que els permetés seguir fent ús del parc infantil.

Mentrestant, l'Ajuntament ja ha anat retirant els elements de joc del parc, entre els quals un castell de plàstic. Segons l'alcalde Labrador, els tràmits d'expropiació de l'espai queden descartats per la sentència.

"El desnonament invalida el procés d'expropiació perquè ja no estem ocupant el lloc. El tribunal ens obliga a retitar-ne totes les pertinences."

Labrador explica que el consistori ha intentat una negociació in extremis amb la duquessa, que --segons el batlle-- "s'enroca en els 2,5 milions" per la compra i ofereix com a alternativa un lloguer de 7.000 euros mensuals que el consistori "ni pot ni està en disposició de pagar".


La carta de la duquessa

En una carta que recull El Confidencial, Almudena de Arteaga es defensa amb l'argument que l'Ajuntament ha ocupat il·legalment l'espai durant deu anys "com jo mateixa he permès", i el rebla amb el refrany castellà "es de buen nacido ser agradecido".

La duquessa explica que ha intentat infructuosament arribar a un acord de compra o de lloguer a un "preu just".

De moment, però, el parc ha quedat buit després de 49 anys i es traslladarà a un solar proper que no agrada gens als veïns. De fet, l'alcalde reconeix que "ara el veus i és un descampat... però estem treballant perquè sigui un parc".

 

També recupera el castell nou de Manzanares

La duquessa d'El Infante recobra així els terrenys del parc infantil, uns mesos abans de recuperar també l'imponent castell dels Mendoza --o castell nou de Manzanares el Real-- el 5 de gener del 2025, quan finalitza el contracte d'arrendament que manté amb la Comunitat de Madrid.

El castell dels Mendoza, o castell nou de Manzanares el Real (Creative Commons/Ramón Duran/Cc-by-2.0)

L'edifici, declarat monument històric-artístic el 1931, va acollir la constitució de l'Assemblea de Madrid i és el més ben conservat de la Comunitat.

Així, Almudena de Arteaga recuperarà el castell de pedra del 1475, després d'haver-ho aconseguit ja amb el castell de plàstic del parc.

ARXIVAT A:
PatrimoniComunitat de MadridInfància
Anar al contingut