Roxanne Tickle, després de conèixer la sentència del Tribunal Federal australià (Reuters)

Una dona trans expulsada d'una app per a dones guanya la batalla als jutjats a Austràlia

L'australiana Roxanne Tickle va denunciar el 2022 Giggle for Girls i la seva CEO, Sall Grover, per discriminació d'identitat de gènere

Una dona trans ha guanyat un cas de discriminació d'identitat de gènere a Austràlia, després de ser expulsada d'una app només per a dones amb l'argument que és un home. En una sentència pionera, el jutge li dona la raó i obliga l'empresa que gestiona la plataforma a indemnitzar-la.

Roxanne Tickle va denunciar el 2022 l'app Giggle for Girls, que es promociona com un espai segur per a les dones a internet i que no n'autoritza l'ús per part dels homes. Feia mesos que se l'havia descarregat, i havia verificat el seu perfil amb una fotografia. Però d'un dia per l'altre, la seva subscripció va ser revocada. El motiu, que no la consideraven una dona.

El Tribunal Federal, la segona instància més alta al país, ha sentenciat finalment a favor de Tickle i ha condemnat Giggle for Girls i la seva CEO, Sall Grover, a pagar una indemnització de 10.000 dòlars australians (una mica més de 6.000 euros) més els costos judicials.

Roxanne Tickle abandona el Tribunal Federal australià després de saber la sentència que li dona la raó (Reuters)

En el judici, Tickle va al·legar que els comentaris constants de Grover i el seu equip, tractant-la de manera persistent com a home en comptes de com a dona, li havien provocat ansietat constant i pensaments suïcides de manera ocasional.

"Les declaracions públiques de Grover sobre mi, i aquest cas, m'han provocat angoixa i han estat vergonyosos i dolorosos. Això ha fet que algunes persones publiquin comentaris d'odi contra mi a internet, i incitin altres indirectament a fer el mateix"

Mentre els advocats de Tickle han defensat que la seva clienta és una dona de ple dret, l'equip legal de Giggle for Girls ha intentat convèncer el jutge que el sexe és un aspecte biològic que ve donat de naixement, i que per aquest motiu la denunciant és realment un home. Un argument insuficient pel magistrat, que en la seva sentència afirma que el sexe "es pot canviar i no és necessàriament binari".

Després de conèixer la decisió judicial, Grover ha lamentat que es reconegui Tickle com una dona. De fet, durant el judici va insistir a referir-se a ella com un home, i ja ha avançat que recorrerà al Tribunal Suprem.

Una sentència històrica amb repercussió mundial

Malgrat el posicionament de Grover i Giggle for Girls, la resolució del Tribunal Federal australià ja ha fet història perquè és la primera vegada que es pronuncia sobre un cas de discriminació d'identitat de gènere des que el 2013 es va canviar la Llei de discriminació sexual al Parlament de Canberra.

A més, marca un precedent per casos similars en d'altres països, especialment en aquells que han signat la Convenció sobre l'Eliminació de totes les Formes de Discriminació contra la Dona (CEDAW, per les seves sigles en anglès). Són 189 en total, tot i que n'hi ha una cinquantena que l'apliquen amb algunes reserves i objeccions.

Quan es tracta d'interpretar i aplicar tractats internacionals com aquest, sovint les corts de justícia de cada país es fixen en com ho fan altres països i, tenint en compte que el cas de Roxanne Tickle ha obtingut repercussió mundial, caldrà veure les conseqüències que se'n desprenen pel que fa als drets de les persones trans més enllà d'Austràlia.

 

ARXIVAT A:
LGTBIQ+AustràliaTransfòbia
Anar al contingut