Tran To Nga i els seus fills i nets han patit seqüeles greus per l'herbicida que van llençar els Estats Units sobre el Vietnam

Una dona de 78 anys s'enfronta a les multinacionals químiques per la guerra del Vietnam

Tran To Nga ha portat catorze empreses químiques davant de la justícia francesa per les malalties i malformacions que han patit ella i els seus descendents, atribuïdes a l'agent taronja

"Podeu citar la malaltia que vulgueu, que jo la tinc" diu la combativa Tran To Nga.

De jove, al Vietnam, va respirar l'agent taronja, el potent herbicida que l'exèrcit nord-americà va llançar durant la dècada dels seixanta per destruir els cultius del Vietcong i els boscos on s'amagava. Ha tingut càncer, entre altres malalties greus. Ella mateixa ho ha explicat en un llibre.

I les conseqüències s'arrosseguen en els descendents de les persones exposades a l'agent, amb seqüeles terribles:

"Vaig perdre un fill per problemes cardíacs. Tinc dues filles que van néixer amb malformacions. I els meus nets també"

 

Als 78 anys, Tran To Nga lluita contra les catorze empreses químiques que produïen i venien l'agent taronja, incloses les multinacionals nord-americanes Dow Chemical i Monsanto, ara propietat del gegant alemany Bayer.

Fins ara, només els veterans de l'exèrcit dels Estats Units han guanyat una compensació, però no els combatents vietnamites. Tran To Nga, francovietnamita, ho pot intentar, per primera vegada, perquè la justícia francesa permet demandar pels fets que han passat a l'estranger.

Tres milions de vietnamites han patit malalties i malformacions derivades de la guerra química

El govern dels Estats Units ha insistit que no hi ha proves que relacionin l'agent taronja amb les malalties detectades. Durant la guerra del Vietnam, l'exèrcit nord-americà va ruixar grans franges del sud del país amb aquest agent químic, que es manté al terra i al fons dels llacs i rius durant generacions.

El govern del Vietnam calcula que quatre milions d'habitants han estat exposats a l'herbicida i tres milions han tingut malalties i malformacions per aquesta causa.

La primera resolució del tribunal francès s'espera pel maig.

 

 

ARXIVAT A:
Medi ambientEstats UnitsFrança
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut