Madrid

Una diputada del Quebec es reconeix com a "observadora" de l'1-O

Marchena fa un toc d'atenció a Madrigal per haver dit que el cens universal permetia "votar diverses vegades"

Irene VaquéActualitzat

Per primera vegada, en el judici del Suprem s'ha sentit un testimoni per videoconferència. Ha estat Manon Massé, diputada del Quebec i experta internacional en processos electorals.

Amb un so que podia millorar en qualitat, Massé s'ha reconegut com a "observadora del referèndum de l'1-O", a diferència d'altres testimonis internacionals que s'han sentit en el judici, on s'ha parlat d'un "equip d'experts" que era a Catalunya, però no específicament per a la votació.

Massé ha explicat que es va desplaçar a Catalunya per fer d'"observadora per invitació de la CUP" i que va recórrer diversos punts de votació acompanyada per membres de l'Associació de Municipis per la Independència, l'AMI.

En el que sí ha coincidit amb els altres testimonis és a deixar clar que l'estada a Catalunya no va anar a compte de la Generalitat. "La vaig pagar jo", ha afirmat.

La testimoni ha comentat que és diputada electa a l'Assemblea Nacional del Quebec i que ha tingut vincles amb la CUP en altres esdeveniments internacionals. La seva formació, Quebec Solidari, defensa el dret a l'autodeterminació com un "dret fonamental".

 

"Acte conscient de desobediència"

Massé ha explicat que no va elaborar cap informe oficial, però que no ho havia de fer, i que durant l'1-O va veure que la gent era als col·legis amb alegria, "contents i cantant", però que, a partir del moment que van córrer "imatges de violència" policial, la gent va tenir "por de no poder votar".

De tota manera, ha afirmat que va veure la gent decidida a anar a votar:

"Vèiem gent molt determinada a anar a votar, eren conscients que era un acte de desobediència civil, però estaven determinats a anar a votar. Hi veia tant gent a favor com en contra de la de la independència que volia votar."

Aquestes paraules anaven en la línia de les que va expressar la setmana passada, també al Suprem, l'exdiputat de la CUP David Fernàndez.

 

Les dues correccions a Madrigal

En l'interrogatori a la testimoni, la fiscal Consuelo Madrigal ha hagut de rectificar dues vegades les preguntes que feia a Massé.

En primer lloc, quan volia saber si era conscient que, sobre el referèndum, hi havia una ordre judicial "encaminada al tancament dels centres, la requisa del material i la identificació dels responsables". L'advocat Benet Salellas ha intervingut per remarcar que la interlocutòria del TSJC "no ordenava la identificació" i Madrigal ha hagut de reformular la pregunta sense aquest apartat.


El segon cop ha estat amb motiu d'un comentari de la fiscal sobre l'activació del cens universal per l'1 d'octubre. El jutge Marchena li ha demanat que expliqués què era i Madrigal ha dit que "no hi havia un cens que regís la votació" sinó que es podia votar en qualsevol centre "i, conseqüentment, diverses vegades".

Això ha provocat una remor entre el públic assistent al judici i un toc d'atenció de Marchena, tant cap a aquest públic, que no pot fer gestos d'aprovació ni de desaprovació, com a la fiscal. "Aquest incís final és una conclusió que no es pot mantenir en un interrogatori", ha indicat el president del tribunal.

La testimoni ha dit que estava al cas del cens universal i Marchena ha tallat les pretensions de la fiscal perquè en fes una valoració.

 

 

ARXIVAT A:
Judici procés
Anar al contingut