Una "barca presó" per a 500 migrants arriba al Regne Unit, que aprova la llei antiimmigració

Està pensada per recloure homes solters mentre es resolen les seves sol·licituds d'asil i el govern britànic defensa que es tracta d'una alternativa barata als hotels

Redacció/AgènciesActualitzat

La barcassa Bibby Stockholm ha arribat al sud d'Anglaterra un mes després del que es preveia i des del primer moment ha aixecat polèmica. Amarrada a l'illa de Portland, al comtat de Dorset, està previst que a finals de juliol comenci a internar migrants que esperen que les seves sol·licituds d'asil siguin resoltes. En total, tindrà cabuda per a 500 persones i està especialment pensat per allotjar homes adults solters, segons ha detallat el Ministeri de l'Interior britànic. A la pràctica, però, funcionarà com un centre d'internament de migrants.

Downing Street en defensa l'ús al·legant que aquest tipus de confinament és una opció que resulta més econòmica per als contribuents britànics. "Crec que està bé per al públic en general que ens allunyem d'una situació en què 6 milions de lliures esterlines dels contribuents es destinen al dia a allotjar aquestes persones als hotels", ha explicat un portaveu del primer ministre britànic, Rishi Sunak, davant la premsa. Les ONG, però, titllen l'embarcació de "barca presó".

Una pastera amb migrants intenta creuar el canal de la Mànega, el 13 de juliol (Reuters)

Aprovat el projecte de llei migratòria

Malgrat que el govern de Sunak hi vegi beneficis econòmics, la barcassa ha entrat en escena en un moment tens. Coincideix just el mateix dia que el Parlament britànic acaba d'aprovar el polèmic projecte de llei migratori, després de setmanes bloquejat al Parlament.

La llei, que es va presentar al març, preveu que a qualsevol persona que arribi de forma irregular al Regne Unit se li denegui el dret a sol·licitar asil al país, i fins i tot inclou mesures per traslladar les arribades irregulars a tercers països, com Ruanda. El pla Ruanda, però, encara es troba bloquejat pel Tribunal d'Apel·lació. 

A més, la Cambra dels Lords va exigir nombroses esmenes a la llei, com límits a la detenció d'infants, proteccions contra l'esclavitud moderna i retards de sis mesos en la deportació de migrants. Un portaveu de Sunak ha felicitat, en nom del primer ministre, l'aprovació del projecte de llei, tot i que encara no podran aplicar les noves mesures fins que es resolguin les apel·lacions. També cal que Carles III promulgui la llei, tot i que aquest darrer pas és una mera formalitat.

El primer ministre Rishi Sunak, durant una conferència de premsa a Londres (Reuters)

"La nova llei contravé les obligacions del Regne Unit", segons l'ONU

El Tribunal d'Apel·lació no ha estat l'únic a posar en qüestió la nova llei. L'ONU ha criticat que la seva aprovació "contravé les obligacions del Regne Unit en virtut de la legislació internacional" i ha advertit que "tindrà profundes conseqüències".

Ho han afirmat en un comunicat conjunt l'alt comissionat de les Nacions Unides pels drets humans, Volker Türk, i l'alt comissionat de l'ONU pels refugiats, Filippo Grandi. Temen, alhora, que la llei pugui servir d'exemple per a altres països europeus.
 

Xifres rècord d'arribades de migrants

L'any 2022, més de 45.000 migrants han travessat el canal de la Mànega en pasteres. Des de principis d'aquest any, l'han creuat almenys 13.000 migrants, sobretot afganesos.

L'ONG britànica Refugee Council ha lamentat que, amb l'aprovació de la llei, avui "és un dia fosc" per a la reputació del Regne Unit.  

ARXIVAT A:
MigracionsRegne UnitRishi Sunak
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut