El càncer colorectal és dels tumors més freqüents a Catalunya i ara es podria detectar amb una anàlisi de sang (iStock/Busracavus)

Una anàlisi de sang podria detectar 8 de cada 10 càncers de còlon de forma precoç

Homes i dones d'entre 50 i 69 anys poden participar en el programa de cribratge del càncer de còlon, però només 6 de cada 10 acaben fent-se la prova de femtes

RedaccióActualitzat

El càncer de còlon en estat inicial es podria detectar amb una simple analítica de sang. Així es desprèn d'un estudi que publica la revista The New England Journal of Medicine. 

L'estudi, que signen un grup de metges digestòlegs i especialistes en recerca contra el càncer dels Estats Units, demostra que una analítica de sang pot detectar la presència de tumors cancerosos en 8 de cada 10 persones diagnosticades de càncer de còlon. Combinat amb una altra tècnica --el test d'ADN en femta-- s'optimitzaria encara més la detecció en estadis inicials d'aquest tipus de càncer. 

La prova de detecció en sang del càncer de còlon es basa a trobar senyals o marques a partir de l'ADN que excreten els tumors cancerosos, el que es denomina ADN circulant tumoral o ctDNA. 
 

La fi de la colonoscòpia?

El càncer colorectal és dels tumors més freqüents en homes i dones a Catalunya i és el segon tipus de tumor -després del de pulmó- amb l'índex de mortalitat més alt. 

Cada any hi ha 6.000 casos nous. Diagnosticar-lo a temps és clau per poder-lo tractar.

La tècnica més comuna actualment per identificar el càncer de còlon és la colonoscòpia. Un registre amb videocàmera que permet estudiar el còlon i el recte. Però es tracta d'una prova cara, incòmoda i que requereix sedar el pacient.

Gairebé la meitat dels pacients diagnosticats d'aquest càncer no s'havia fet cap prova de detecció precoç, ni mitjançant cribratges de detecció de sang a les caques ni a través de colonoscòpia.

El que demostra aquest estudi és que aquest tipus de malaltia es podria detectar fàcilment amb una tècnica menys invasiva i, per tant, accessible per a un grup més nombrós de persones. 

Segons aquest estudi, el càncer de còlon es podria detectar amb una tècnica menys invasiva que la colonoscòpia (iStock/ PonyWang)

Però el que deixen clar els autors de l'estudi és que els metges han d'explicar als pacients que si el resultat de la prova en sang és anormal, hauran de programar-los una colonoscòpia per trobar on són els pòlips i extreure'ls. 
 

Facilitar el cribratge

El programa de cribratge permet detectar la malaltia en estadis inicials, i els nous tractaments i millora de les tècniques quirúrgiques dels últims anys han millorat molt el pronòstic retardant la progressió de la malaltia. 

Homes i dones d'entre 50 i 69 anys reben periòdicament l'oferiment de fer-se una prova de detecció de sang a la femta. Quan es rep la carta de l'Institut Català d'Oncologia (ICO) cal anar a una farmàcia col·laboradora a buscar el recipient i explicarà com agafar la mostra de la caca.

N'hi ha prou amb una petitíssima mostra per saber si la femta conté traces de sang. Si hi ha sang, pot ser que hi hagi un pòlip o bé un càncer. I per saber-ho es fa una colonoscòpia.

És un procediment senzill, però que encara troba reticències entre els usuaris. Es calcula que només 6 de cada 10 persones que reben la convocatòria per sotmetre's al cribratge acaben fent-se la prova

 

ARXIVAT A:
SalutCàncer
Anar al contingut