Personal sanitari en plena atenció a un malalt greu de covid-19
Factors genètics poden explicar per què algunes persones tenen covid greu (EFE)

Una anàlisi de sang permetria identificar els malalts amb risc alt de tenir Covid greu

Un estudi confirma que un percentatge important dels malalts de Covid ingressats a les UCI tenen anticossos contra una proteïna del sistema immunitari

Xavier DuranActualitzat

Una anàlisi de sang per detectar anticossos contra una proteïna del sistema immunitari -l'interferó- permetria identificar entre els pacients que arriben a l'hospital amb Covid els que tenen més probabilitats de tenir malalties greus i acabar a l'UCI.

Això és el que suggereixen els autors d'un estudi que confirma la presència d'anticossos contra l'interferó en un percentatge important dels malalts de Covid ingressats a les UCI.

L'estudi l'han dut a terme conjuntament el grup de Malalties Neurometabòliques de l'IDIBELL, liderat per la doctora Aurora Pujol, i el Departament de Medicina Interna de l'Hospital Universitari Infanta Eleonor de Madrid, encapçalat pel doctor Jesús Troya. L'estudi s'ha publicat en el Journal of Clinical Immunology.

Els interferons són proteïnes que pertanyen al grup de les citocines. Les produeixen algunes cèl·lules quan les infecta un virus. Serveixen per enviar senyals a altres cèl·lules i protegir-les.

Però el coronavirus SARS-CoV-2 té mecanismes per reduir la producció d'interferó per part de les cèl·lules del sistema immunitari. Per això, el virus podria passar inadvertit i no es produiria la resposta del sistema de defensa de l'organisme.


Un sistema de detecció

Estudis previs en què ha participat Aurora Pujol ja apuntaven el paper d'una proteïna concreta, l'interferó tipus 1, en el desenvolupament de formes greus de Covid. Així, s'havia vist que certes alteracions genètiques relacionades amb l'interferó explicarien molts dels casos greus de Covid i per què es produeixen fins i tot en gent jove o de mitjana edat.

La majoria dels pacients infectats pel nou coronavirus no presenten símptomes o aquests són molt lleus, però un 3% desenvolupa pneumònia i un 0,3% evoluciona cap a estats més severs. Poder distingir quins malalts tindran pitjor evolució ajudaria a millorar el pronòstic i el tractament.

En aquest estudi s'ha demostrat que el 10% dels pacients ingressats en aquest hospital universitari amb formes greus de Covid presentaven autoanticossos contra l'interferó.

L'estudi confirma, doncs, aquesta relació, però també relaciona la gravetat amb altres biomarcadors, com la disminució de limfòcits –cèl·lules del sistema immunitari- o l'augment d'una proteïna anomenada C-reactiva.

Per això, Aurora Pujol, genetista i professora ICREA a l'IDIBELL, creu que els resultats "subratllen el valor predictiu d'aquests anticossos contra l'interferó".

Així, la detecció d'anticossos contra l'interferó a l'arribada a l'hospital podria ser de gran utilitat per seleccionar aquells pacients amb més probabilitat de patir una gran reacció immunitària –el que s'ha anomenat tempesta de citocines- i acabar a l'UCI.


Més eines de tractament precoç

D'altra banda, administrar interferó és útil contra la Covid si es dona de forma precoç, els primers dies, una vegada diagnosticat, tal com comenta el doctor Troya:

"No hem vist que el tractament exogen amb interferó hagi millorat el pronòstic dels pacients, això pot ser perquè el grup estudiat constava de pacients amb la malaltia molt avançada. Proposem estudiar l'administració primerenca d'aquesta citocina en pacients amb autoanticossos contra l'interferó en els primers estadis de la malaltia per determinar la seva efectivitat."

Segons la doctora Pujol, aquestes proves són senzilles i estan a l'abast dels hospitals terciaris que tinguin Departament d'Immunologia. No són més complicats que la PCR de la Covid, es fan amb extracció de sang normal i els resultats es poden tenir en 24 hores. Fer els tests tindria un efecte molt positiu:

"Canviaria radicalment el maneig dels pacients positius, que haurien de rebre interferó com a medicament per suplementar el seu interferó propi, que no funciona perquè és 'neutralitzat' amb aquests autoanticossos que el seu cos fabrica."

La doctora Pujol va més enllà, basant-se en aquest i altres estudis, i creu que podrien desenvolupar tests ràpids que combinessin diferents marcadors i així identificar pacients que poden tenir Covid greu. Això ajudaria a evitar el col·lapse de les UCI.
ARXIVAT A:
Recerca científicaCovid-19Coronavirus
Anar al contingut