Legisladors de Nebraska proavortament temen que la condemna serveixi d'exemple perquè més fiscals estatals persegueixin les dones que busquen avortar (Reuters)

Una adolescent, condemnada a 90 dies de presó als Estats Units per avortar

La jove i la seva mare van ser acusades l'any passat quan la policia va veure missatges seus a Facebook on parlaven d'acabar amb l'embaràs i "cremar les evidències"

Redacció/Agències

La sentència preocupa els sectors progressistes dels Estats Units. Per la condemna en si, de 90 dies de presó i dos anys de llibertat condicional, però també pel precedent que pot suposar ara que cada cop més estats nord-americans miren de limitar el dret a l'avortament.

L'adolescent Celeste Burgess, que ara té 19 anys, i la seva mare Jessica Burgess, de 42, van començar a ser investigades per la policia de Norfolk l'abril del 2022 quan va arribar als agents la sospita que la jove hagués donat a llum un fetus mort, segons els documents judicials, a través d'una tercera persona que hi hauria col·laborat.

El detectiu de la policia va aconseguir una ordre d'escorcoll per accedir als missatges de Facebook de mare i filla, on la Fiscalia assegura que hi parlaven de com acabar l'embaràs i de "cremar les evidències".

La Fiscalia ha afirmat que la mare va adquirir per internet pastilles per a l'avortament, i l'hi hauria subministrat a la seva filla el mateix mes d'abril de l'any passat, quan la jove tenia 17 anys i es trobava en el primer trimestre de l'embaràs.

La policia ha afegit que llavors totes dues van cremar el fetus, tot i que Celeste Burgess havia explicat inicialment als investigadors que el fetus havia nascut mort.

L'ordre del jutge justificava així la pena de presó: "El tribunal considera específicament que, tot i que la llibertat vigilada és adequada, el confinament és necessari perquè, sense aquest confinament, disminuiria la gravetat del delicte o promouria la falta de respecte a la llei."

A principis d'aquest any, el governador de Nebraska va signar un projecte de llei que prohibeix la majoria dels avortaments a l'estat després de 12 setmanes (Reuters)

La mare de l'adolescent, també perseguida

Jessica Burgess s'enfronta a una pena de cinc anys de presó, pels delictes d'haver practicat l'avortament més enllà de les 20 setmanes d'embaràs i al d'haver fet la interrupció sense ser una metgessa autoritzada.

En un acord de culpabilitat a principis d'aquest mes, la mare es va declarar culpable d'haver "tret, ocultat o abandonat un cos humà mort" i d'haver realitzat un avortament més enllà de les 20 setmanes.

Les autoritats han al·legat que l'avortament de Celeste Burgess va violar la prohibició estatal d'avortar després de 20 setmanes, ja que Burgess es trobava al voltant de les 28 setmanes d'embaràs quan el va interrompre, segons els documents judicials.

L'avortament, reduït de 20 a 12 setmanes a Nebraska

A principis d'aquest any, el governador de Nebraska va signar un projecte de llei que prohibeix la majoria dels avortaments a l'estat després de 12 setmanes, amb les excepcions d'agressió sexual, incest i emergències mèdiques.

La Cort Suprema dels Estats Units va anul·lar l'any passat la històrica sentència Roe contra Wade, que durant 50 anys havia establert el dret constitucional a l'avortament.

Ara, els legisladors de Nebraska que es van oposar a l'ofensiva dels republicans per restringir severament l'accés a l'avortament, posen com a exemple aquest cas --conegut ja com a cas Nebraska-- per demostrar com els fiscals estatals perseguiran a les dones que busquen avortar amb sancions penals.

ARXIVAT A:
Estats UnitsAvortament
Anar al contingut