Un testimoni de l'1-O diu que la Policia Nacional va carregar al crit d'"a por ellos"
Jordi Meca, aquest dimarts al Tribunal Suprem
Madrid

Un votant de l'1-O diu que la Policia Nacional va carregar al crit d'"a por ellos"

Jordi Meca va anar a votar a l'Escola Mediterrània de Barcelona

Josep Maria CampsActualitzat

Un dels testimonis de l'1-O que han declarat aquest dimarts al judici del procés al Suprem ha afirmat que la Policia Nacional va carregar al crit d'"a por ellos".

Jordi Meca, que va ser a l'Escola Mediterrània de Barcelona, ha explicat que va arribar a l'escola i es va trobar coneguts a la cua de votacions:

Meca: "Em vaig parar a xerrar amb ells i mentre hi parlava van passar just per la meva banda els furgons. Es van parar una mica més endavant i van baixar... no vaig comptar-los, però eren un nombre important de policies."

Pregunta: "Aquests policies es van dirigir en formació on hi havia els ciutadans a la porta del centre de votació?"

Meca: "Sí. S'hi van dirigir en formació, amb pas decidit, i quan estaven a un metre de distància, algú situat per darrere d'ells, per darrere d'aquesta primera fila, va cridar 'a por ellos' i sense solució de continuïtat ens van començar a agredir."

Pregunta: "Vostè no va sentir cap advertència o cap comminació a dissoldre la manifestació, a apartar-los d'allà?"

Meca: "Això mai va existir. L'únic que vaig sentir va ser 'a por ellos'."

El testimoni ha assegurat que els policies el van agafar per les cames i el van tirar a terra, on va rebre diverses puntades de peu i "dos cops de genoll importants a la cara".
 

"Ataquem per la dreta, obriu passadís"


Un altre testimoni d'aquest dimarts al matí ha estat Joan Badia, alcalde de Callús, que ha explicat que l'1-O la Guàrdia Civil va arribar cap a les 10 del matí a l'escola Joventut, que feia de col·legi electoral.

Badia ha dit que es va adreçar al cap de l'operatiu policial, però que no li va fer gaire cas:

"Em vaig dirigir a ell perquè em va semblar que era el capità o el tinent. Li vaig dir a veure on anaven, em van dir que anaven a entrar l'escola, li vaig demanar l'autorització, si em podia ensenyar l'ordre de registre i entrada a l'escola, em va dir que simplement hi havia instruccions orals de la jutgessa. Jo li vaig dir que amb instruccions orals no n'hi havia prou."

"Mentre estàvem parlant, es va girar i es va dirigir al guàrdia uniformat que tenia darrere dient-li: 'Ataquem per la dreta, obriu passadís'. Jo li vaig dir que estàvem parlant però es va girar i va marxar. En veure aquesta actitud, em vaig posar a la porta, a un costat, per veure el que passava. El primer guàrdia uniformat que va arribar, amb l'escut, em va donar una empenta i vaig caure a terra."
 

Segons el seu relat, la Guàrdia Civil va carregar contra la vuitantena de persones que estava concentrada a l'escola, i després de 20 minuts els agents van marxar amb el material electoral.

També ha dit que 15 veïns van resultar ferits, però que només 9 van presentar denúncia. L'alcalde ha negat que cap dels veïns agredís els agents en cap moment.
 

 

ARXIVAT A:
Judici procés
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut