
Naufraguen en xocar amb una balena al Pacífic: "No és broma, avisa, tinc poca bateria"
El veler va topar amb el cetaci el 13è dia del viatge de tres setmanes, que feien els 4 tripulants rescatats, des de les illes Galápagos fins a la Polinèsia Francesa
"Tommy, això no és broma. Hem xocat amb una balena i el vaixell s'ha enfonsat. Avisa tantes barques com puguis. Tinc poca bateria."
Amb aquest missatge de socors, Rick Rodríguez avisava el seu amic Tommy Joyce, que navegava per la mateixa ruta unes 180 milles enrere, enmig del Pacífic sud.
Conscients que el que havia passat semblava tret de la novel·la d'Herman Melville "Moby Dick", Rick i els tres companys que viatjaven amb ell van poder reaccionar amb rapidesa i salvar la vida, però no l'embarcació, que es va enfonsar en escassos 15 minuts.
A la deriva enmig de l'oceà Pacífic a bord del bot salvavides, encara no es podien creure que una topada amb una balena gegant havia estat tan violenta que el seu veler de 13,5 metres, el Raindancer, havia acabat al fons del mar.
Una balena gegant
Feia 13 dies que havien salpat de les illes Galápagos per fer una travessa de tres setmanes, 3.500 milles, fins a la Polinèsia Francesa. El 13 de març, cap a les 13.30, Rick Rodríguez, que estava de guàrdia, i els seus companys dinaven. "Feia bon vent i navegàvem a uns 6 nusos", relata Rick, en una entrevista per telèfon-satèl·lit amb el Washington Post, poc després de ser rescatats.
"La segona pizza acabava de sortir del forn i n'estava sucant un tros a la salsa", quan van sentir el fort cop, recorda Rick.
"De sobte, la meitat posterior del vaixell es va aixecar cap amunt i cap a estribord."
Una altra tripulant, Alana Litz, va ser la primera a veure el que ara creu que era una balena de Bryde tan llarga com el vaixell, ha explicat.
"Vaig veure una balena gegant al costat de popa de babord, amb l'aleta lateral a l'aire."
L'impacte va fer saltar els membres de la tripulació, i cinc segons després de la col·lisió va sonar l'alarma que indicava que el vaixell s'estava omplint d'aigua.
Enfonsats al cap de 15 minuts
Rodríguez i la resta de la tripulació, que tenen experiència en navegació, van reaccionar ràpidament, recorda el capità a Instagram, 4 dies després del rescat.
"Es van obrir múltiples forats i esquerdes a prop de la popa del vaixell i l'aigua va arribar a les taules del terra en uns 30 segons. Potser menys. Vaig intentar salvar el vaixell però, malauradament, no vaig tenir èxit."
Mentre l'aigua salada omplia l'embarcació, la tripulació recollia a correcuita aliments i equips d'emergència, així com aigua dolça. Tot va anar molt de pressa, diu Rick. "Estic orgullós de com la nostra tripulació va gestionar la situació. La primera prioritat de qualsevol vaixell és sempre la seguretat de la tripulació i els passatgers", afegeix.
Va llançar el seu bot salvavides i una barca amb el temps just per salvar-se del naufragi. Durant 10 hores van estar a la deriva enmig del Pacífic esperant el seu rescat, que va ser prou ràpid. De tota manera, tenien menjar per a tres setmanes i prou aigua per a una setmana aproximadament, i tenien un dispositiu per captar aigua de pluja.
Van agafar tot el necessari per a la supervivència, però es van deixar els passaports.
El rescat: "Tommy, això no és broma"
Abans que el vaixell s'enfonsés, Rodríguez va fer una trucada de socors mayday per ràdio VHF i va enviar la posició d'emergència que indicava la radiobalisa, un senyal de socors connectat a una xarxa de rescat mundial.
Després va enviar el missatge al seu amic Tommy Joyce, però temia que no se'l prengués seriosament: "Tommy, això no és broma."
Per assegurar-se que ho rebés, Rodríguez va demanar al seu germà Roger que enviés per WhatsApp un missatge a Joyce, perquè consultava l'aplicació amb més freqüència.
Després d'apagar el punt d'accés wifi durant dues hores per estalviar energia de la bateria, Rodríguez va rebre un missatge tranquil·litzador de Joyce: "Ja sabem on sou."
Els quatre nàufrags ja van respirar una mica més tranquils, i Rick va enviar un missatge de més calma al seu germà, Roger, en què va afegir: "Digue-li a la mare que tot anirà bé."
Hores més tard, Rodríguez i la seva tripulació van ser rescatats per un vaixell de 14 metres capitanejat per Geoff Stone. "Uns americans de bon cor en un catamarà Leopard 45 anomenat Rolling Stones", diu Rodríguez a Instagram.
Stone havia rebut l'avís de socors de Tommy Joyce, l'amic de Rick, i va coordinar el grup de rescat amb Joyce i la guàrdia costanera peruana. L'equip de rescat peruà havia recollit la balisa de socors de Rodríguez i ho va notificar a una estació de la guàrdia costanera dels EUA, a Califòrnia, que supervisa els vaixells nord-americans a l'oceà Pacífic.
Més sort que els nàufrags de "Moby Dick"
La tripulació havia d'arribar aquest dimecres a la Polinèsia Francesa. No han pogut acabar el viatge però tot ha quedat en una aventura que poden explicar, encara que Rick troba a faltar el Raindancer. El veler, que havia equipat per al viatge, era també on vivia. "Ja han passat 4 dies i encara no em puc creure que se n'hagi anat", diu a Instagram.
"Al Raindancer hi tenia totes les meves pertinences, era el que estava fent, era el meu bitllet per explorar el món, hi havia posat mesos i mesos d'esforç i suor."
També té pensaments per a la balena: "Sovint penso en la balena, que probablement va perdre la vida, però espero que estigui bé."
Però Rick també és conscient de la seva sort. "Em sento molt afortunat i agraït que ens hagin rescatat tan ràpidament."
"Érem al lloc correcte en el moment adequat per enfonsar-nos", diu ara amb ironia. Però sabia que "la situació era greu" quan el veler es va enfonsar.
I és que les circumstàncies recordaven molt les de "Moby Dick".
La història que va inspirar Herman Melville va passar a la mateixa regió. El vaixell Essex també es dirigia cap a l'oest des de les Galápagos quan va ser envestit per un catxalot el 1820.
La gran diferència és que a la novel·la, el capità i alguns tripulants han de recórrer al canibalisme per sobreviure tres mesos a la deriva abans de ser rescatats.
Afortunadament, el capità Rodríguez i els seus tripulants van passar només 10 hores a la deriva, flotant unes nou milles abans que el Rolling Stones els recollís.
"Mai vam tenir gaire sensació de perill. Tot estava controlat, tot el que ho pot estar en un vaixell que s'havia enfonsat."
Una combinació d'experiència, tecnologia i sort va contribuir a un ràpid rescat i ha evitat que el naufragi del Raindancer acabés en catàstrofe.
Hi ha hagut uns 1.200 informes de col·lisió de balenes i vaixells, diu Kate Wilson, portaveu de la Comissió Balenera Internacional, segons recull la base de dades mundial creada al 2007.
Les col·lisions que causen danys importants són rares, diuen des de la guàrdia costanera dels Estats Units. L'últim rescat després d'un xoc amb una balena que han fet va ser el 2009, quan van rescatar amb helicòpter la tripulació d'un vaixell de 12 metres, a la Baixa Califòrnia.
- ARXIVAT A:
- Medi ambientBiodiversitat