Barcelona

Un tresor documental de còmics perilla de fer-se malbé en un soterrani de Vallcarca

Hi ha historietes del segle XIX, còmics de la República i de la postguerra, com ara "El Capitán Trueno", "Pulgarcito" o "Tretzevents"

Ignasi GayaActualitzat

Un gran arxiu de còmics espera la seva oportunitat en un soterrani del barri de Vallcarca, a Barcelona. Un tresor documental que inclou exemplars del segle XIX, la II República i la postguerra. Aquest llegat històric no té cap museu on exposar-se ni conservar-se en condicions òptimes. Ara, els propietaris del local en fan fora els propietaris de la col·lecció.

A Barcelona va ser l'epicentre de la vinyeta amb dibuixants de primer nivell mundial (CCMA)


Josep Maria Delhom, Josep Beltri i Josep Callejón van crear, fa 23 anys, el Museu del Còmic de Barcelona.
Amb humilitat, però molta perseverança, van exposar el seu arxiu en un local del barri de Gràcia i, després, en una sala del castell de Montjuïc. Però, quan es van començar les obres del castell, des de fa 6 anys, tot aquest fons es va emmagatzemar al llòbrec soterrani de Vallcarca on és ara.

Centenars de caixes plenes de còmics de diverses èpoques esperen una ubicació més digna. Josep Maria Delhom i els seus companys temen que les males condicions del magatzem acabin fent malbé aquest llegat...

"Cada dia s'obre i es ventila, perquè si no tot això estaria vessant aigua."

 

Les condicions del soterrani poden malmetre el material, que té gran valor documental (CCMA)


La humitat pot malmetre aquest arxiu, que ha crescut gràcies a donacions desinteressades, conté historietes del segle XIX, còmics de la República i, sobretot, moltes publicacions de la postguerra, com ara "El Capitán Trueno", "El Guerrero del Antifaz" o les revistes "Tretzevents", "Cavall Fort", "Pulgarcito" o "Mortadelo".

S'hi guarden publicacions del XIX, la República i la postguerra (CCMA)

Tot un tresor documental que ens recorda que Barcelona va ser l'epicentre de la vinyeta quan la desapareguda editorial Bruguera en publicava 4 milions d'exemplars cada mes. Un fet que Josep Callejón lamenta que no es posi en valor al Saló del Còmic, un esdeveniment tan important a Barcelona.

"El Saló del Còmic el que fa és promocionar el Marvel i el manga. Però a mi m'agraden més els dibuixants d'aquí. Barcelona és el bressol dels millors dibuixants del món."

Però, segons Josep Maria Delhom, això no ha estat suficient per convèncer les institucions.

"Vam anar a parlar amb la Generalitat, amb l'Ajuntament, amb la Diputació i a ningú els interessava muntar un museu del còmic."

I per acabar-ho de rematar, ara els propietaris del local volen vendre's el soterrani. L'arxiu, doncs, haurà de buscar una altra ubicació.

Aquesta fàbrica de Badalona havia de ser la seu del Museu del Còmic i la Il·lustració de Catalunya (CCMA)

Un museu emparaulat fa onze anys

Tota aquesta problemàtica potser no s'hauria produït si finalment una antiga fàbrica de Badalona, situada just davant del mar, hagués acollit el Museu del Còmic i la Il·lustració de Catalunya, tal com es va anunciar ara fa onze anys. El projecte estava aprovat i anunciat per inaugurar-lo el 2012.

Llavors l'edifici es va restaurar, amb un cost de més de 3 milions d'euros. Però el Museu del Còmic i la Il·lustració no s'ha arribat a fer mai i no n'hi ha cap rastre. Les retallades econòmiques van fer inviable aquell ambiciós projecte i avui encara s'ignora si algun dia obrirà les portes, ni que sigui amb un enfocament més modest.

 

ARXIVAT A:
CòmicPatrimoni
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut