Primer pla de Rafael Rubio, el treballador en actiu del metro de Barcelona que assegura que pateix asbestosi durant la roda de premsa en la qual ha …
Primer pla de Rafael Rubio, el treballador en actiu del metro de Barcelona que assegura que pateix asbestosi durant la roda de premsa en la qual ha explicat el seu cas, el 13 de març del 2019. (Horitzontal)

Un treballador en actiu del metro assegura que pateix una malaltia pulmonar a causa de l'amiant

ACN Barcelona.-Un treballador del metro de Barcelona encara en actiu, Rafael Rubio, assegura que pateix asbestosi, una greu malaltia pulmonar, a causa de l'exposició a fibres d'amiant. Rubio ha explicat el seu cas aquest dimecres acompanyat per representants del comitè d'empresa i del Col·lectiu Ronda. Segons han explicat, dos pneumòlegs, un de l'Hospital de Can Ruti i un expert del Col·lectiu Ronda, han diagnosticat que Rubio pateix asbestosi, malgrat que un tercer contractat per TMB va diagnosticar "possible asbestosi" a Rubio. Després d'exposar el cas, el comitè d'empresa ha exigit "responsabilitats" a TMB i que "deixi de negar que hi ha gent afectada per l'amiant a les seves instal·lacions".

Rubio, que actualment està parcialment jubilat, s'ha dedicat durant dècades a tornejar rodes als tallers de manteniment del metro. Es va incorporar a l'empresa l'any 1978 i ha remarcat que en aquells anys no hi havia mesures de seguretat, a diferència de l'actualitat, i que no va ser fins al 2002 que es van retirar alguns materials, com per exemple les mantes d'amiant. Rubio va anar al metge després de tossir sang i va ser llavors quan li van dir que tenia problemes al pulmó. En aquella ocasió, el doctor li va preguntar si havia estat en contacte amb amiant. Els treballadors exigeixen "responsabilitats" a TMBEl membre del comitè d'empresa ha dit que des de TMB i des de l'Ajuntament s'està "ocultant" informació perquè alguns treballadors pateixen "patologies molt greus" i han denunciat que l'empresa els posa obstacles a l'hora de recopilar informació. "Estan ocultant i mentint quan diuen que no hi ha treballadors malalts al metro", ha subratllat. Al seu torn, l'advocat del Col·lectiu Ronda Jaume Cortés ha exigit a TMB que "surti de la negació" perquè ara ja s'ha convertit en "insuportable". Cortés ha demanat que "deixi de negar que hi ha gent afectada per l'amiant a les seves instal·lacions". A més, ha remarcat que el comitè d'empresa vol formar part del procés de desaminatació del metro.

Anar al contingut