Un testimoni de l'1-O: "Els únics cops que vaig veure van ser de la policia a la gent"
El testimoni Santi Valls, aquest dimarts al Tribunal Suprem
Madrid

Un testimoni de l'1-O: "Els únics cops que vaig veure van ser de la policia a la gent"

Testimonis de l'Escola Nostra Llar de Sabadell diuen que la policia no es va endur material electoral, sinó "disfresses i joguines"

Josep Maria CampsActualitzat

Aquest dimarts han començat a declarar al Tribunal Suprem ciutadans que l'1-O van ser a col·legis electorals en què van actuar la Policia Nacional i la Guàrdia Civil.


"Vaig veure coses que mai podria haver imaginat"

Els tres primers van ser a l'Escola Nostra Llar de Sabadell. Tots tres han relatat com van arribar els antidisturbis de la Policia Nacional i van aconseguir entrar-hi fent fora la gent.

Un dels testimonis, Santi Valls, ha explicat que va arribar-hi a les 8.30, que els policies van arribar poc després i van apartar amb violència la gent que hi havia davant l'escola:

"Vaig veure coses que mai podria haver imaginat, cops, gent agafada pels cabells, una d'aquestes escenes... Vaig veure com agafaven la gent pels cabells, com la tiraven per terra; hi havia gestos força violents, no m'ho esperava."

Podeu veure veure la intervenció de la Policia Nacional a l'Escola Nostra Llar de Sabadell en aquest vídeo:

 

El fiscal Jaime Moreno, aquest dimarts al Tribunal Suprem

 

"Puntades de peu provocatives"

A preguntes del fiscal Jaime Moreno aquest testimoni ha negat que presenciés cap mena d'atac de la gent als policies:

"Els únics cops que vaig veure van ser de la policia a la gent. Puc dir que quan vaig quedar a l'altra banda, vaig rebre algun cop i alguna puntada de peu merament provocativa."

Preguntat per si havia insultat els policies, Valls ha admès que potser va dir "alguna cosa fora de to", però ho ha justificat perquè l'estaven agredint per voler votar al referèndum.

 

"Algunes disfresses, joguines"


Una altra testimoni de la mateixa escola, Pilar Calderón, ha dit que era dins de l'edifici quan va arribar la policia i ha dit que, malgrat que la porta de vidre de l'entrada no era tancada, la van trencar a cops de porra.

A preguntes d'Andreu Van den Eynde, Calderón ha assegurat que la policia va escorcollar l'escola durant força estona buscant urnes i material electoral, però no van trobar-ne, i finalment es va endur material escolar en bosses d'escombraries:

Calderón: "Van trencar la vidriera, diverses classes, fins i tot a P3, van rebentar la porta de la cuina, van entrar al gimnàs, van rebentar la porta on hi havia material escolar. Sí, sí que van entrar."

Van de Eyden: "Es van endur algun tipus de material electoral?"

Calderón: "Electoral no, però sí que es van dur material escolar: algunes disfresses, joguines... Això, es van endur."

Els testimonis han explicat que, quan feia una estona que la policia havia marxat, el col·legi va obrir i van votar-hi sense problemes durant la resta del dia.

Calderón ha explicat que la nit de dissabte a diumenge va dormir al gimnàs de l'escola i que durant el referèndum va fer d'apoderada.

 

 

 

"Em van donar dues puntades de peu a l'esquena"


Tant Calderón com Valls han declarat que no coneixien cap dels acusats, però no ha estat el cas de Juli Fernández, tinent d'alcalde de Sabadell, que també ha testificat perquè aquell dia va ser a la mateixa escola.

Segons el seu relat, estava dret entre la gent concentrada quan la policia el va fer caure d'un cop, el va arrossegar, el va deixar a terra i li va pegar a l'esquena:

"Davant meu hi havia un senyor que el van treure donant-li cops de puny a l'esquena i arrossegant-lo pels cabells. Era un senyor corpulent."

"Quan van arribar a mi, vaig rebre un cop que, per sort, no em va encertar del tot, però em va arribar a la galta esquerra, em van saltar les ulleres, vaig caure a terra i em van arrossegar entre quatre policies fins a fora del perímetre."

"Quan em van deixar allà, em van donar dues puntades a l'esquena. La meva jaqueta es va trencar, la bossa també i les meves ulleres també."

Fernández ha assegurat que els policies van fer el mateix a moltes més persones i que les van arrossegar per terra "com maletes".

També ha assegurat que entre el material escolar que es va endur la policia en les bosses d'escombraries hi havia menjar per a celíacs.

 

 

 

ARXIVAT A:
Judici procés
Anar al contingut