Una pacient se sotmet a una mamografia
Una pacient se sotmet a una mamografia
Barcelona

Un test pilot permet diagnosticar el càncer de pit en cinc hores

La prova, desenvolupada als Estats Units, està pensada per reduir el temps d'espera del diagnòstic als països pobres

Irene Vaqué ReigActualitzat

Diagnosticar un càncer de pit en poques hores és la fita que han assolit, en una prova pilot, investigadors del Johns Hopkins Kimmel Cancer Center, als Estats Units.

Els científics han reduït a 10 gens el nombre de marcadors que avalua aquest test experimental i que permet diagnosticar si un tumor és benigne o maligne en només cinc hores.

Per desenvolupar-lo, van recollir 226 mostres de teixit mamari, de dones dels Estats Units, la Xina i Sud-àfrica i un rang d'edat ampli, d'entre 25 i 85 anys. Entre aquestes mostres n'hi havia de tots els subtipus de càncer de mama, així com quatre tipus diferents de tumors benignes i de pits sense cap anomalia.

Després van fer una prova pilot amb 73 mostres de Portugal i de Hong Kong que, segons les mamografies, eren sospitoses de tenir lesions cancerígenes. El test va distingir les 49 lesions benignes de les 24 malignes amb una precisió del 96%.

Cèl·lules de càncer de pit (Wikimedia Commons/National Cancer Institute)


No està pensat per a un país com Catalunya

Els desenvolupadors del test consideren que aquesta mena de prova pot afavorir, sobretot, els països amb menys recursos. En aquests llocs la mortalitat per càncer de pit és més elevada i hi ha menys accés als diagnòstics i tractaments de la malaltia.

En declaracions al 324.cat, el cap d'Oncologia Mèdica de l'Hospital Clínic, Aleix Prat, recorda que, a Catalunya, el diagnòstic arriba en qüestió de dies, i coincideix a assenyalar els països més pobres com a potencials usuaris del test:

"Quan per imatge veiem alguna cosa sospitosa, fem una biòpsia normal i corrent i tenim el resultat ràpid, sota microscopi. Ells fan una punció amb una petita agulla. Aquest test no ens aportaria res en la pràctica habitual, en països com el nostre."

De fet, remarca que aquest test està pensat "per suplir" la feina d'un patòleg, que es mira amb el microscopi les possibles lesions cancerígenes.

Prat considera l'estudi "interessant" pel fet que s'ha elaborat amb teixits mamaris de pacients i dones sanes, encara que perquè tingués més repercussió caldria un estudi a cegues, i no pas amb mostres retrospectives.

El doctor no descarta que, en un futur, en funció del cost que tingui, aquest test es pugui arribar a aplicar en determinats casos. "De forma immediata, no li veig aplicabilitat, i menys en un context com el nostre", apunta.  

El càncer de mama és el més freqüent entre les dones al nostre país, segons el Departament de Salut. Actualment, l'índex de supervivència se situa en el 84,7%, i la xifra de dones mortes cada any per càncer de pit arriba al miler. Cada any se'n diagnostiquen gairebé 5.000 casos nous a Catalunya.

 

 

ARXIVAT A:
CàncerSalut
Anar al contingut