Bosco "Terminator" Ntaganda, aquest dilluns a la Haia (Reuters)

Un "senyor de la guerra" africà, primer condemnat pel TPI per esclavatge sexual

El tribunal de la Haia ha condemnat el congolès Bosco "Terminator" Ntaganda per 18 crims de guerra i contra la humanitat
Redacció Actualitzat

Durant dècades, a la regió dels Grans Llacs del centre d'Àfrica, a Bosco Ntaganda li deien "Terminator", i aquest dilluns el Tribunal Penal Internacional de la Haia, el TPI, l'ha declarat culpable de 13 crims de guerra i 5 contra la humanitat.

Aquests són uns quants dels que ha llegit el tribunal:

"Culpable de dirigir atacs contra la població civil com a crim de guerra."

"Culpable de reclutament forçós de nens menors de 15 anys per ingressar-los en un grup armat i obligar-los a participar en hostilitats."

"Culpable de violació com a crim contra la humanitat."

"Culpable de promoure l'esclavatge sexual com a crim contra la humanitat."

Reclutat als 17 anys

Nascut com a tutsi a Ruanda, Ntaganda va entrar el 1990, amb 17 anys, al Front Patriòtic de Ruanda, i va començar una carrera de molt èxit com a guerriller.


El 1996 va participar en la invasió de la República Democràtica del Congo, i sis anys després es va nacionalitzar congolès i es va convertir en el cap militar de la Unió de Patriotes Congolesos.

Els seus mètodes sanguinaris li van fer guanyar-se l'apel·latiu de "Terminator". D'aquella època, se'l responsabilitza de la mort d'unes 5.000 persones, de reclutar nens i de promoure l'esclavatge sexual sistemàtic de dones capturades.

Perseguit pel TPI des del 2006

El 2006 el TPI ja va ordenar el seu arrest per jutjar-lo, però això no li va impedir convertir-se en general de l'exèrcit amb 50.000 homes al seu càrrec i amb base a la ciutat fronterera de Goma.

Allà es va dedicar a l'extorsió sistemàtica en els passos entre la República del Congo i Ruanda, i també a la indústria minera de la zona, acumulant una gran fortuna.


El 2012 va enfrontar-se al govern de la República del Congo, que fins llavors l'havia protegit, i va liderar una onada de violència que va fer fugir gairebé un milió de persones de casa seva.

Es va lliurar voluntàriament

Després va caure en desgràcia i el 2013, fugint dels seus rivals, va preferir entregar-se voluntàriament a l'ambaixada dels Estats Units a Ruanda, que el va enviar a la Haia.

L'any anterior el TPI havia condemnat el seu antic cap, Thomas Lubanga, i el procés va permetre afegir càrrecs contra Ntaganda: assassinats, violacions, atacs contra civils i persecució ètnica.

L'esclavatge sexual, nou tipus de crim

La sentència contra "Terminator" Ntaganda és la primera que inclou el crim de promoció de l'esclavatge sexual, l'últim que s'havia incorporat a la llista prevista pel dret internacional.

Fins ara aquest dret era reticent a separar la violència sexual de la violència en general.


Un "Terminator" submís


El Bosco Ntaganda que s'ha pogut veure a la vista d'aquest dilluns a la Haia, amb un posat submís, ha estat molt diferent del que va ser conegut durant dècades com "Terminator".

Els advocats defensors han al·legat en el seu favor que ell també va ser obligat a lluitar quan era adolescent i que, per tant, també és una víctima, però el tribunal no s'ho ha empassat.

La seva condemna deixa un regust amarg: durant dècades va comptar amb el suport de l'exèrcit de la República del Congo i de les potències regionals, però només l'han pogut jutjar i condemnar a ell.

En una sessió futura es fixaran els anys de condemna a què es sentenciarà Ntaganda. La pena màxima habitualment és de 30 anys, però en casos excepcionals pot arribar a ser cadena perpètua.

El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut