rodalies a les vies
Els passatgers del tren aturat a Bellvitge han sortit i d'altres han esperat a ser evacuats (3Cat)

Un rescat que tanca una setmana de caos a Rodalies: "Hem obert les portes per poder respirar"

Els usuaris de Renfe denuncien un viacrucis durant aquesta setmana: "Estem esgotats"

RedaccióActualitzat

Una incidència a la catenària a prop de l'estació de Bellvitge-Gornal aquest divendres ha estat la raó de l'enèsim problema d'aquesta setmana, que ha causat un nou caos a Rodalies i que està acabant amb la paciència dels usuaris.

La circulació s'ha tallat durant una hora a les línies R2 Sud, R14, R15, R16 i R17 en aquest tram, i ha repercutit amb retards en altres línies durant tot el dia.

Els ànims dels viatgers passen per la resignació, la indignació i fins a la desesperació perquè "cada dia, cada dia, cada dia, en anar o tornar, passa alguna cosa", diu la Laura al programa "Tot es mou" de TV3. És una usuària que agafa cada dia el tren a les 6 del matí a Reus per arribar a les 9 a la feina. Aquest divendres hi ha arribat a dos quarts d'11.  

"Estem esgotats, aquesta situació que vivim és diària. Els 5 mesos de tall a la línia no han servit de res, estem pitjor que abans."

Com el Dani, que també ha explicat al programa, des de l'interior del vagó aturat a Montcada i Reixac: "És el tercer cop aquesta setmana que faig tard a la feina".

"El problema és que no és d'avui. Estem fartes de la situació, fartes d'arribar tard i de fer anar malament a tothom", afegeix la Montse.
 

"Hem obert les portes per poder respirar"

Els 900 passatgers del tren que s'ha aturat aquest divendres entre Bellvitge i Gavà han viscut moment d'angoixa.

"Hem forçat una porta per poder respirar", ha explicat una usuària a "Els matins" de TV3. "Hem estat aturats més d'una hora sense informació", explica la Desirée, que es queixava que el tren estava molt ple perquè els quatre anteriors no han passat.

Els usuaris se senten maltractats diàriament per la companyia i denuncien vagons obsolets i riscos de seguretat.

Aquest divendres hi ha passatgers que han hagut de baixar del tren i sortir caminant per les vies. "Hem saltat d'una alçada bastant gran", relata l'Eva, una usuària.

"Una parella d'avis han saltat, estava altíssim, i ell s'ha donat un cop al cap", intervé la Vanessa. "Aquestes situacions ens provoquen ansietat i ens altera la tensió."

Durant prop d'una hora s'ha hagut de tallar la circulació entre Bellvitge i Gavà per la presència d'aquestes persones a les vies en ser evacuades --persones grans, nens o viatgers carregats amb maletes-- amb l'ajuda de policia local, Bombers i Mossos. Els serveis d'emergències han hagut d'atendre alguns passatgers.

 

Una setmana de caos i de tensió acumulada

La represa de la normalitat a Rodalies després dels 5 mesos d'obres, que no han estat fàcils i que els usuaris han suportat amb resignació, ha donat peu des d'aquest dilluns a una setmana "horribilis".


DILLUNS 3 de MARÇ

El primer tren que feia la comprovació del nou recorregut de Tarragona arribava 50 minuts tard a Barcelona amb la consellera Silvia Paneque a bord. Renfe va relacionar els retards que van continuar durant el dia amb unes incidències a les estacions de Torredembarra i Sant Vicenç de Calders.

A la tarda, la falta de tensió per una avaria va interrompre la circulació durant gairebé dues hores a l'R2, R13, R14, R15 i R16, entre les estacions de Sant Vicenç de Calders i Cunit.


DIMARTS 4 de MARÇ

L'endemà, dimarts, els problemes van continuar per als usuaris de les línies Regionals Sud amb retards d'una hora. Els passatgers continuaven fent tard, com passava abans i durant les obres. Alguns buscaven alternatives per no haver d'agafar el transport públic. A Tarragona, cada cop hi ha més viatgers que prefereixen l'autobús o que comparteixen cotxe per estalviar-se disgustos.

La Carme deia a TV3 que tirava la tovallola: "Demà vindré en cotxe." El Cesc, davant de la situació ferroviària, va deixar Tarragona per viure a Barcelona, tot i "renunciar a una gran part del sou".  

"Les tres hores d'anar i tornar es van convertir en 4 o 5 hores diàries, ja no podia més."

La Carol també va prendre la mateixa decisió: "He canviat de feina, abans treballava a Barcelona i ara treballo a Tarragona". Però no tothom s'ho pot permetre.

Per acabar-ho d'adobar, al vespre, un tren de l'R3 xocava amb una roca caiguda a la via a Planoles.  


DIMECRES 5 de MARÇ

Dimecres es van repetir els retards a les línies de Rodalies Sud que connecten amb Tarragona i les Terres de l'Ebre. El funcionament després de les obres al túnel de Roda de Berà encara no s'havia normalitzat i es va repetir la situació de dimarts a Sant Vicenç de Calders en direcció Tarragona.

Durant tot el dia també va estar tallada la circulació de l'R3 a Planoles a causa de l'incident de dimarts. La circulació entre Puigcerdà i Ribes de Freser no es va poder restablir fins a última hora.


DIJOUS 6 de MARÇ

Dijous el que no va funcionar va ser el servei d'informació "per causes tècniques". Des de les 8 del matí i durant 5 hores la incidència va deixar tota la xarxa sense pantalles ni megafonia. Una avaria que, tot i que no va influir directament en la freqüència dels trens, sí que ho va fer en la comunicació amb els usuaris, que ja troben precària.

Canviar la vida per un mal servei

Els usuaris que diàriament han de suportar els continus problemes de Rodalies veuen com la tensió i el desgast està afectant les seves vides, no només per arribar tard a la feina, o a casa al vespre, sinó la seva família. També hi ha casos en què els afecta la salut.

"Et fan decidir entre la família i la feina si vols mantenir la salut mental", ha escrit una usuària al WhatsApp del programa "Tot es mou".

Una altra viatgera, veïna del Baix Camp, admet que s'ha vist superada per la situació: "He canviat de feina, no podia suportar l'estrès".

"Estic a punt de perdre la feina perquè arribo tard contínuament", diu un altre. Altres treballadors se senten impotents davant dels continus entrebancs: "Em llevo a les 5 per agafar el tren de les 6.15 a Reus per arribar a les 9 a la feina, i avui he arribat a dos quarts d'11."

O un altre que s'exclama: "Cinc hores des de casa fins a la feina. 80 quilòmetres de Tarragona a Sants."

Molts no poden triar la seva situació i les contínues afectacions en el transport de Rodalies els estan fent acabar la paciència, els nervis i la salut. A més, se'n ressenten també els llocs de treball, les empreses i la conciliació familiar.  

ARXIVAT A:
MobilitatRenfeRodalies
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut