Un os en un prat
Imatge d'arxiu d'un os (Pixabay)

Un polític italià ordena matar un os que culpa de l'atac a un turista i la justícia l'atura

Entitats ecologistes plantegen enviar-lo a Romania, però fa tot just una setmana que el país va autoritzar el sacrifici de 426 exemplars d'os bru

Redacció/AgènciesActualitzat

Grups animalistes italians han aconseguit frenar l'ordre d'execució que el president de la província de Trento havia emès contra un os que va atacar un turista mentre passejava per un bosc al municipi de Dro.

Aquest dilluns, un tribunal italià ha donat la raó a diversos grups que havien demanat aturar l'ordre d'abatre l'animal. "Queda pendent l'adopció de les mesures més adequades per assegurar l'eventual captiveri de l'exemplar identificat com a Kj1", afirma el Tribunal Administratiu Regional de Trento.

Segons la justícia, a més, no hi ha "una valoració definitiva" que permeti afirmar que l'exemplar assenyalat és el responsable de l'atac.

La resposta arriba a la petició dels grups ecologistes després de dies de polèmica i tot just l'endemà que el president provincial, Maurizio Fugatti, emetés una ordre en què deia que aportava proves que l'autor de l'atac era KJ1 i n'ordenava per segona vegada l'execució.

L'agressió que ha desencadenat la polèmica va ser dimarts de la setmana passada quan un turista va ser atacat per un os en una zona boscosa mentre caminava sol i el va ferir a les cames i braços.

Aquest no és pas la primera ordre d'execució contra un os que genera polèmica a Itàlia, ni el primer cop que al darrere hi ha el polític d'extrema dreta Maurizio Fugatti.

El setembre de l'any passat, l'execució d'una ossa marró en perill d'extinció va generar una pluja de protestes i fins i tot amenaces a l'home que va prémer el gallet, que va haver de rebre protecció policial.


Romania: salvació o condemna?

Davant del risc que l'os acabi sent abatut, les organitzacions animalistes han proposat traslladar-lo a Romania, on "estan a punt per acollir-lo".

Així ho defensa l'advocada del grup d'animalistes Onlus, Francesca Patanella, que sosté que sacrificar-lo seria un delicte de "matança innecessària" tenint en compte que hi ha una alternativa de trasllat.

Ara bé, fa tot just una setmana que el Parlament romanès va autoritzar el sacrifici de 426 ossos bruns fins al 2025 per reduir-ne la sobrepoblació i evitar atacs als ciutadans.

"És obvi que la vida humana és més important que qualsevol altra cosa, però això no vol dir que qualsevol pugui caçar ossos a Romania quan vulgui. Ens centrarem en les zones d'alta concentració", va detallar el primer ministre romanès, Marcel Ciolacu.

Actualment, i després de dècades de programes de protecció per evitar-ne l'extinció, es calcula que el 40% de la població total de l'os bru a Europa habita a Romania, on s'estima que viuen 7.200 exemplars.

 

ARXIVAT A:
Medi ambientItàlia
Anar al contingut