La fi del banc dels acusats? L'efecte legitimador del que passa al Suprem
Les defenses i alguns dels acusats en el judici del procés
Madrid

Un policia nacional acusa els votants de "simular agressions" l'1-O a Sabadell

Un comissari d'informació de la Policia Nacional diu que a l'Institut Joan Boscà de Barcelona hi va trobar 4 persones grans que no sabien què hi feien

Josep Maria CampsActualitzat

L'inspector de la Policia Nacional encarregat l'1-O dels agents d'informació no uniformats a Sabadell ha dit aquest dimecres en el judici del procés que els concentrats davant l'escola Nostra Llar van simular agressions quan va començar a actuar la policia.

Aquest policia, identificat amb el número 88.009, ha explicat aquest dimecres que quan van arribar a l'escola a primera hora del matí es van trobar unes 200 o 300 persones congregades davant l'escola amb actitud pacífica.

 

"Van començar a simular agressions"

Segons ha dit, aquesta actitud va canviar quan van intervenir les anomenades UIP, Unitats d'Intervenció Policial, de la Policia Nacional:

"Tota la gent que hi havia al voltant estava molt pacífica, fins que els mateixos que s'anaven traient del davant van començar a simular agressions, a cridar histèricament... I això va fer reaccionar la massa de gent, que estava tranquil·la i pacífica al perímetre i va ser quan van començar a cantar "Fora les forces d'ocupació", aquest tipus de càntics, de "Fora, fora, fora !".

Interrogat pel fiscal Javier Zaragoza, el testimoni ha assegurat que els agents d'aquestes unitats van tenir "una actuació modèlica", fent fora la gent amb les mans i sense utilitzar les porres.

Els fiscals del Tribunal Suprem Javier Zaragoza i Fidel Cadena, aquest dimecres durant les declaracions dels testimonis


En el vídeo següent es pot veure com la Policia Nacional va haver de recular al final de la seva actuació en aquesta escola de Sabadell, on estava previst que anés a votar la llavors presidenta del Parlament, Carme Forcadell:


Una barricada amb "gent de pau"

Aquest inspector, que també va intervenir més tard en l'operació de la Policia Nacional a l'Institut Joan Boscà de Barcelona, ha dit que s'hi van trobar una situació més complicada.

Segons ha dit, la gent concentrada a fora de l'institut els va dificultar molt poder arribar a la porta, i quan van aconseguir entrar-hi, s'hi van trobar una barricada feta amb mobles escolars:

"Les unitats aconsegueixen, amb una cisalla obrir la porta i el que ens trobem és una barricada i al darrere hi havia gent, que és una cosa, la veritat, totalment surrealista..."

"No he vist mai gent darrere d'una barricada, estaven amb les mans alçades i cantant "Som gent de pau", darrere d'una barricada, doncs, gent de pau..."

"Però bé, això és el que cantaven, i és cert que els que estaven dins no van oposar cap mena de resistència, simplement estaven darrere de la barricada cantant "som gent de pau".

La barricada i l'entrada de la Policia Nacional al Joan Boscà es poden veure en aquest vídeo gravat per una de les persones que cridava "som pacifistes":


"Tinguin en compte que eren molt grans..."

El testimoni ha dit que a dins s'hi van trobar 4 persones molt grans que, segons ha afirmat, estaven nervioses i no sabien què hi feien:

"Vam entrar en una de les sales on estaven constituïdes les meses, tenien 4 persones bastant grans. No ho recordo exactament, però crec que hi havia persones nascudes els anys 30."

"Sense dubte semblaven els membres de les meses, però bé, eren molt grans, els vam agafar les dades i es van posar molt nerviosos. Tinguin en compte que eren molt grans, que no sabien què hi feien, allà, que no sabien..."

 

A l'entrada de l'Institut Joan Boscà els agents de la Policia Nacional van fer fora la gent que hi havia concentrada escales avall:


Marchena: El testimoni "rellisca en valoracions"

Aquest testimoni ha afirmat que en els 2 col·legis on va intervenir va trobar-se el mateix patró d'organització dels ciutadans favorables al referèndum, i ha afirmat que "la seva obsessió era protegir les urnes" i que, de fet, no en van trobar cap.

El comissari s'ha estès en l'anàlisi de com era aquesta organització, i el president del tribunal, Manuel Marchena, l'ha acabat interrompent:

Agent 88.009: "Em pregunta vostè, senyor lletrat, i sí, efectivament, això no ho fa la societat civil organitzada d'una manera espontània. No se'ls ocorre al matí, sinó que ja estava dissenyat. Aquests dies a les xarxes socials i el coneixement públic de diferents entitats sobiranistes, CDR, etc. Havien fet una crida a crear uns CDR i a defensar els centres de votació i les urnes. És més..."

Marchena: "Hi ha una altra pregunta?"

Zaragoza: "Sí, en relació a això últim que..."

Marchena: "És que el testimoni rellisca, més que en la narració dels fets, en valoracions que són prescindibles."


"De demanar ajuda als Mossos, a mi, no em van comentar res"

A preguntes de Xavier Melero, advocat de Joaquim Forn, aquest testimoni ha afirmat que els seus superiors en cap de les reunions prèvies no li van dir que l'operatiu policial comportava coordinar-se amb els Mossos:

Melero: "En aquests brífings, li van transmetre la directriu que, en cas de grans concentracions de gent, vostès havien de retirar-se a una posició segura i comunicar-se amb els Mossos d'Esquadra?"

Agent 88.009: "No, en cap moment em van dir... A mi no m'ho van dir, en cap moment, que havíem d'avisar els Mossos."

Melero: "No tenien la directriu que la sol·licitud d'ordre públic havia de canalitzar-se a través del centre de coordinació que s'havia organitzat al centre de Barcelona amb el senyor Pérez dels Cobos?"

Agent 88.009: "No. A nosaltres, en cap moment ens ho van comentar. De demanar ajuda a Mossos a mi no em van comentar res."

 

Les portes de l'escola Nostra Llar

Per la seva banda, Benet Salellas, de la defensa de Jordi Cuixart, li ha preguntat per què van rebentar totes les portes de l'escola Nostra Llar de Sabadell quan buscaven les urnes:

Salellas: "Vostès, per què pugen a tots i cada un dels pisos de l'escola i tiren a terra les portes per la força de totes i cadascuna de les aules?"

Agent 88.009: "És que tant els que van pel passadís com els que van al pati, hi ha altres portes que tenien accés a la zona de dalt del col·legi. Llavors era factible que s'haguessin amagat allà tant les persones com els efectes del delicte."

Salellas: "I no es planteja anar a la consergeria i agafar les claus per entrar a les aules, abans de rebentar 30 portes d'un centre escolar?"

Agent 88.009: "Miri, davant la constància delictiva que vam veure allà, posar-te a buscar claus que no sabem aquest col·legi... Jo no sé on són les claus, i la premissa era la rapidesa en les actuacions."

 

ARXIVAT A:
Judici procés
Anar al contingut