Donna Massey, la mare de la víctima, durant la manifestació contra la violència policial el 12 de juliol
Donna Massey, la mare de la víctima, durant la manifestació contra la violència policial el 12 de juliol (Reuters/Thomas J. Turney)

Un policia mata una dona negra desarmada a Illinois: la víctima els havia demanat ajuda

El vídeo del tiroteig a Sonya Massey genera indignació i comparen el cas amb el de George Floyd o Trayvon Martin

RedaccióActualitzat

Un nou cas de violència policial contra les persones negres sacseja els Estats Units. Aquesta vegada, la víctima ha estat una dona de 36 anys a qui un agent va disparar tres cops malgrat que ella anava desarmada.

Els fets van passar la matinada del 6 de juliol, quan Sonya Massey, mare de dos adolescents, truca a la policia perquè sospita que hi ha un intrús a casa seva a Springfield, a l'estat d'Illinois.

Dos agents van acudir-hi i van seguir-la a l'interior, on li van demanar que els ensenyés el document d'identitat.

Tal com es pot veure al vídeo de la càmera corporal d'un d'ells, li fan un gest a Massey perquè tregui una olla del foc. "No ens cal un incendi mentre som aquí", diu Sean Grayson, l'adjunt del xèrif del comtat.


Mentre ho fa, se sent com els policies riuen i la dona els diu: "Us renyo en nom de Jesús". Llavors, Grayson l'amenaça: "Més val que no ho facis o et juro per Déu que et dispararé a la cara".

L'agent l'apunta amb la pistola mentre Massey demana perdó, però quan s'ajup darrere el taulell de la cuina --totalment desarmada i amb l'olla d'aigua bullent a les mans--, li dispara fins a tres vegades.

Pocs segons després, el policia pregunta al seu company: "Què més podíem fer? No penso rebre aigua bullent a la puta cara".

Sean Greyson ha estat acomiadat del cos de policia i acusat d'homicidi, d'agressió agreujada i de mala conducta. Ell es declara innocent de tots els delictes.

"Imagineu si no hi hagués el vídeo"

"Cada moment del vídeo és xocant", ha declarat l'advocat Ben Crump, representant de la família de Massey.

Crump és un referent als Estats Units en casos de violència policial contra persones negres, com els de George Floyd, Trayvon Martin i Roger Fortson, a les famílies dels quals ha assessorat. Igual que les anteriors, la mort de Massey ha provocat protestes a la ciutat d'Illinois.

"Imagineu-vos només quin hauria estat el relat si no hi hagués el vídeo", ha afegit.

Per la seva banda, el president Joe Biden ha valorat que Massey "hauria d'estar viva" i que la seva mort recorda que "massa sovint" els ciutadans negres temen per la seva seguretat:


En el funeral de Massey, el seu pare s'ha mostrat encoratjat per la rapidesa amb què ha actuat el cos policial: "En deu dies, han conformat un jurat, completat la investigació, detingut i expulsat (l'agent)... és una cosa que no s'havia vist fins ara".

 

ARXIVAT A:
PolicialEstats Units
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut