Un policia llença un noi per un pont en la protesta contra la brutalitat policial a Xile

El noi, de 16 anys, ha sobreviscut i està estable, i l'agent està detingut i acusat d'homicidi frustrat

RedaccióActualitzat

Una manifestació a Xile contra la brutalitat policial ha acabat amb una nova imatge de la duresa de la policia. Un agent dels Carrabiners de Xile persegueix un jove per un pont i el fa caure al riu. El noi, de 16 anys, ha sobreviscut a la caiguda, està ingressat a l'hospital i es troba estable. El policia està detingut i acusat d'homicidi frustrat.

Les càmeres de seguretat i les persones que eren a la zona han pogut gravar les imatges dels fets:

Els fets van passar a tocar de la rebatejada com a plaça Dignitat -la Plaça Itàlia- de la capital xilena, Santiago. És on fa gairebé un any van començar les protestes dels joves xilens contra el sistema. Aquest divendres van tornar els enfrontaments entre la policia i els manifestants que reclamen canvis constitucionals profunds.

En les protestes, els agents van perseguir els manifestants fins al pont de Pio Nono sobre el riu Mapocho. Allà, com es veu a les imatges, un dels agents empeny el jove fins a fer-lo caure del pont.

La policia observa al noi, que ha caigut a la part poc profunda del riu
La policia observa al noi, que ha caigut a la part poc profunda del riu (EFE/Sebastián Silva)

L'agent es va poder identificar per les imatges, i la fiscalia xilena n'ha anunciat la detenció preventiva. El policia ha quedat suspès del seu càrrec.

La Defensoria de la Infantesa, un ens autònom xilè que vetlla per la protecció dels menors, assegura que es querellarà per delictes d'homicidi frustrat contra l'agent.

Durant la protesta, la policia va detenir 10 persones i va actuar amb canons d'aigua i amb pots de gas lacrimogen.


"No va caure, el van llançar"

Les imatges han tornat a encendre els ànims. Han tornat les manifestacions, ara per denunciar els fets amb el lema "No va caure, el van llançar".

Un manifestant xilè s'encara als agents antidisturbis en la protesta per la brutalitat policial
Un manifestant xilè s'encara als agents antidisturbis en la protesta per la brutalitat policial (Reuters/Ivan Alvarado)

ONG com Human Rights Watch (HRW) i Amnistia Internacional (AI) han tornat a defensar que cal una revisió profunda del cos de Carrabiners xilens. L'any passat, després de l'esclat social de l'octubre, ja van denunciar un ús excessiu de la força i greus violacions dels drets humans per part de la policia durant les marxes.

El director de Human Rights Watch (HRW) per a les Amèriques, José Manuel Vivanco, assegura que cal una "reforma integral" de la policia:

 

La protesta revifa pensant en el 25 d'octubre

L'any passat, durant setmanes, les protestes per millores socials van tensar al màxim la corda a tot un país, fins que la Covid-19 va fer prémer el botó de pausa.

Ara, els xilens descontents tornen al carrer. I amb les imatges d'aquest cap de setmana s'escalfa l'ambient de cara al referèndum del 25 d'octubre, una votació per decidir si es modifica o no la Constitució xilena.

La protesta contra el sistema xilè revifa a un mes i mig del referèndum per una reforma consitutcional
La protesta contra el sistema xilè revifa a tres setmanes del referèndum per una reforma consitucional (Reuters/Ivan Alvarado)

Xile viu la crisi social i política més greu des de la fi de la dictadura d'Augusto Pinochet (1973-1990), que va tancar el 2019 amb una trentena de morts i milers de ferits, a més d'episodis de saquejos i incendis.

ARXIVAT A:
Xile
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut