Els agents de Policia Nacional, com Mossos o Guàrdia Civil, han de retornar l'arma en el moment de la jubilació (iStock/ManuelVelasco)

Un policia jubilat pot tenir una arma a casa? Sí, tot i que amb condicions

Els agents jubilats opten per llicències com la B o la d'armes de tir, però han de retornar l'arma reglamentària tan bon punt abandonen el cos

RedaccióActualitzat

Els dos assassinats masclistes suposadament perpetrats aquest dilluns per Juan Fortuny de Pedro, excap regional d'Operacions de la Policia Nacional a Catalunya, plantegen una pregunta: un policia jubilat pot tenir una arma?

La resposta és que sí, malgrat que no amb la mateixa llicència que quan estava en actiu.

Mentre que els agents que encara treballen disposen de la llicència d'armes A, que els permet fer ús de gairebé qualsevol tipus d'armes, els agents retirats i els particulars han de d'optar per altres autoritzacions com ara la tipus B, que concedeix el Ministeri d'Interior a través de la Guàrdia Civil i permet tenir un màxim d'una arma de foc curta, que seria el cas d'una pistola o un revòlver.

Sobre el paper, aquest tipus de llicència està restringida només per a situacions d'"especial risc", però no és l'única llicència disponible: també n'hi ha per a armes de tir esportiu, entre d'altres.

De fet, és habitual que agents de cossos policials retirats accedeixin a alguna d'aquestes dues autoritzacions. Entre altres coses, al·leguen que volen les armes per practicar en clubs de tir, o bé recorren a motius de seguretat, pel fet d'haver estat en contacte amb delinqüents segons la posició en què han treballat.

Sigui com sigui, les llicències s'han de renovar cada 5 anys, i els agents de més de 67 anys, cada 3.

Els agents en actiu tenen la llicència A, mentre que els jubilats han d'obtenir-ne una altra (iStock/MarioGuti)

Què passa amb l'arma reglamentària?

Tot i que poden disposar de llicència --i el matís és important--, aquests agents retirats no poden mantenir l'arma reglamentària un cop abandonen la feina, malgrat que com a mínim fins als anys 90 era habitual que ho fessin.

El 1993, per exemple, El País recollia que milers de guàrdies civils i militars havien optat quedar-se-la després de la jubilació, però ni tan sols les fonts oficials sabien oferir al diari una xifra exacta de les armes en aquesta situació.

En el cas dels assassinats d'aquest dilluns, que encara no se sap amb quina arma s'haurien comès, el presumpte autor dels dos feminicidis era el número dos de la Policia Nacional a Catalunya fins que va jubilar-se el gener de l'any passat, quan va haver d'entregar la pistola reglamentària, com passa amb la resta de cossos policials com els Mossos o la Guàrdia Civil.

ARXIVAT A:
PolicialViolència masclistaPolicia Nacional
Anar al contingut