El peix que ha estat batejat, descrit i catalogat per primera vegada pels científics (Europa Press)

Un peix present als aquaris des de fa 20 anys ha estat catalogat ara per la ciència

Els garra de cua vermella, que la ciència ha batejat amb el nom de "Garra panitvongi", viuen en un tram de riu entre Tailàndia i Myanmar

Un grup d'investigadors acaba de registrar una nova espècie de peix en un cas ben peculiar. No es tracta de cap varietat amagada en una zona recòndita on els exploradors l'han localitzat per primera vegada. Al contrari, fa almenys dues dècades que aquests petits peixos són ben coneguts en el sector dels amants dels aquaris. 

Es tracta d'un vertebrat amb escates de color verd oliva que canvien de manera sobtada cap a un taronja brillant i vermell a la zona de la cua. És per això que els garra de cua vermella són fàcils de detectar al fons dels rierols. L'hàbitat natural d'aquesta varietat és un tram de riu entre Tailàndia i Myanmar. 

L'article científic s'ha publicat a la revista Zootaxa i els biòlegs els han batejat amb el nom de Garra panitvongi. Els autors s'hi refereixen com a "espècie enigmàtica", però reconeixen que eren conscients de l'existència d'aquest peix. El que passa és que fins ara no l'havien descrit ni catalogat en termes adequats.

La zona on viu el peix és de difícil accés, per la qual cosa els peixos havien passat força desapercebuts a l'hora de recopilar exemplars i estudiar-los amb finalitats científiques. Mentrestant, els amants dels aquaris els trobaven atractius i els han estat criant, comprant i venent a tot el món.

Des del Museu d'Història Natural de Florida, Larry Page ha examinat els peixos de Tailàndia des de fa més de 15 anys. Mentre feia treball de camp al riu Kasat, un afluent de l'Ataran, a la veïna Myanmar, en va trobar uns quants.

"Vam pensar que els especímens devien estar estesos a Myanmar, ja que són populars en el comerç vinculat als aquaris. Resulta que no és així; els exemplars salvatges només viuen a la conca del riu Ataran."

Page i el seu equip de col·laboradors van elaborar-ne una descripció i l'han publicada per primera vegada. Els de cua vermella ara ocupen un lloc dins la família del gènere dels Garra, que té més de 200 espècies diferents repartides per tot el món. Sobretot viuen en rius i rierols d'Àfrica, l'Orient Mitjà, l'Índia i el sud-est asiàtic, a més de la Xina. 

"Sorprenentment, hi ha molt poca informació sobre la història natural", assegura Page, i pocs estudis que els avaluïn de manera àmplia.

"La majoria viuen en aigües de moviments ràpids i tenen una estructura en forma de disc que s'ha format a partir d'una modificació del llavi inferior, que fan servir per enganxar-se a les roques i poder estar quiets mentre mengen."

Molt hàbils eliminant les algues

Els garra de cua vermella s'alimenten d'algues i d'alguns artròpodes. No tenen estómac i la boca conté una zona amb escates dures i modificades que s'anomenen tubercles.

Dins dels aquaris, s'ha observat que tenen tendència a tenir un comportament agressiu. Aparentment, aquesta zona del musell es fa servir com a arma per intimidar els contrincants. La popularitat en el món de l'aquariofília es deu al seu patró de colors i també a l'habilitat que tenen per eliminar les algues

"Molts dels peixos del sud-est asiàtic tenen noms d'altres que se'ls assemblen, perquè els confonen. La diversitat de la zona s'ha subestimat de manera dràstica", alerta Page, que prepara un llibre sobre la zona. 

Precisament, el nom científic de l'espècie acabada de catalogar es deu a l'autor d'una obra sobre la biodiversitat a Tailàndia, Nonn Panitvong. És conegut per ser un naturalista incansable, que ha elaborat i traduït molts llibres sobre animals i ha estat elogiat per l'Associació de Nacions del Sud-est asiàtic.

 

ARXIVAT A:
CiènciaMedi ambientRecerca científicaBiodiversitat
Anar al contingut